Home / Hrvatska 2018 / Šola mora dati odgovor: Što se točno događa s golmanima?!

Šola mora dati odgovor: Što se točno događa s golmanima?!

Dečki, nešto tu ne štima, zaključak je nakon poraza protiv Švedske. Napad, ako ćemo realno, i nije bio toliko loš. Zabiti 31 gol obično jamči pobjedu, no kad primite 35 golova, nema tog napada koji može pomoći.

Nažalost, najslabija karika te obrane su golmani. Sva tri hrvatska golmana, Stevanović, Alilović i Pešić, jednostavno brane loše! U tri utakmice sva tri hrvatska golmana zajedno su imala 21 obranu. Primjerice, švedski golman Appelgren imao je samo u jednoj utakmici 19. U dvije utakmice 30… A kad vam golman tako brani, onda nije ni čudno što završite kao prvi u skupini…

U prvoj utakmici na tribini je bio Pešić, a Alilović je imao svega pet obrana. U drugoj utakmici Alilović nije mogao napraviti ništa, ne bi zaustavio loptu, kako se kaže, ni da ga je u glavu pogodila.

Stao je na gol Stevanović i skupio sedam obrana. Tada je to bilo sjajno, no realno, sedam obrana i nije neki naročit posao. U posljednjoj utakmici, na tribinu je preselio Alilović, pa se probalo s Pešićem i Stevanovićem.

Vidjeli ste epilog, Stevanović je imao četiri obrane, Pešić dvije. Stevanović 17, Pešić 13 posto. Ako ćete ukupno, i to smo izračunali, na gol Hrvatske upućeno je 98 udaraca, a hrvatski tercet na golu zaustavio je svega 21 udarac. Ili, ako ćete opet u postocima, mizernih 21,4 posto.

Trener golmana Vlado Šola na pripremama je uvjeravao navijače da golmani neće biti problem, da će među stativama biti sve idealno i da Červar u tom segmentu ima slatke brige.

Koga god stavi, neće pogriješiti. Čak su se nabavile i specijalne naočale koje imaju osam “levela”.

Nažalost, naši golmani kao da su na prvom “levelu”. Naočale rade, tako je objašnjeno, da titraju kad lopta ide prema vama, pa je vidite i ne vidite.

U našem slučaju, čini se da su od naočala uzeli onaj drugi dio, da ne vide loptu. Jer, opet, ako ćemo realno, sva tri hrvatska golmana nisu baš od jučer u rukometu, nisu pali s kruške.

Riječ je o golmanima koji imaju odličan renome, no zašto brane tako loše, mora nam netko odgovoriti.

U drugom krugu čekaju nas Francuska, Bjelorusija i Norveška i golmani će morati početi nešto braniti. Jer, nastave li ovakvim tempom, jadna nam majka. Mogli bismo se oprostiti od polufinala i prije no što dočekamo posljednji susret protiv Francuske.

I za kraj, ako ćemo se malo našaliti, mogao bi Červar umjesto napadačkog igrača više, uvesti još jednog golmana. Pa da igramo s pet igrača u obrani i dva golmana. Valjda bi tada nešto obranili…

Piše: Dubravko Miličić | 24sata.hr

Preporučujemo da pročitate..

VELIKA PROMJENA Evo kako će izgledati sljedeći rukometni Euro

Sljedeće Europsko rukometno prvenstvo igrat će se 2020. godine u tri države, prvi put u …

Close