Home / Evropa / Svjetski mediji opraštaju se od Zlatka Portnera, bio je elegantan i profinjen

Svjetski mediji opraštaju se od Zlatka Portnera, bio je elegantan i profinjen

Brojni svjetki mediji prenijeli su vijest o smrti bivšeg jugoslavenskog rukometašai jednog od najboljih igrača zlatne generacije jugoslavenskog rukometa, Zlatka Portnera.

Portner je iznenada preminuo jučer u 59. godini života. Ugledni španski sportski magazin Marca prisjetio se Portnera kao bivšeg igrača Barcelone.

Marca piše da je Portner bio jedan od igrača koji su sredinom 1980-tih godina žarili i palili evropskih rukomet. Zajedno sa svojim saigračima Bašićem, Mrkonjom, Vujovićem, Vukovićem, Isakovićem, Kuzmanovski i Cvetkovićem a na ćelu sa Zoranom Živkovićem, Portner je 1985. godine osvojio evropski kup protiv Atletico Madrida. Godinu kasnije ponovili su taj uspjeh.

Ova generacija rukometaša osvojila je Svjetsko rukometno prvenstvo 1986. godine a na Olimpijskim igrama 1988. godine bronzanu medalju.

Portner je bio elegantan i profinjen srednji bek, krenuo je Vujovićevim stopama i 1989. godine potpisao je za Barcelonu, sa kojom je 1991. godine osvojio Evropski kup.

Tri godine nosio je dres Barcelone nakon ćega je karijeru nastavio u Francuskoj i Švicarskoj.

„ Bio je igrač koji pored Vujovića nije bio adekvatno cijenjen. Bio je jedan od velikana svjetskog rukometa ali imao je peh sa ozljedom koljena“ prisjeća se Valero Rivera.

„Osim što je bio sjajan igrač, bio je sjajan kao i osoba ali ujedno i izvandredan nogometaš. Mogao je biti profesionalac“ otkriva Rivera jednu od manje poznatih osobina Portnera, kojem su se divili zbog tehnike, taktičke izvrnostni, kvaliteta šutiranja i asortimana izvođenja sedam metara.

Prezime Portner nastavilo je da se veže za rukomet preko njegovog sina Nikole, sada golmana francuskog Chambery-a , i reprezentativca Švicarske.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Godine su samo broj, Lazarov “trpa” golove i sa 40. godina!

Makedonski reprezentativac i član Nantesa, Kiril Lazarov i ove sezone igra na vrhunskom nivou iako …

Close