Home / Intervju / Oni dolaze, Šerif Baraković: Ne mogu zamisliti dan bez rukometa

Oni dolaze, Šerif Baraković: Ne mogu zamisliti dan bez rukometa

Šerif Baraković, mladi i perspektivni rukometaš brčaske Lokomotive, juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine novo je lice rubrike „Oni dolaze“ na portalu Svijet Rukometa.

Lider nove generacije ekipe Lokomotive, koja ove godine nakon nekoliko godina ponovo nastupa u elitnom rangu bh rukometa.

Baraković je rođen 2000. godine, igra na poziciji srednjeg i lijevog beka, bio je odličan učenik Gimnazije, a rukomet je dio njegovog života.

U razgovoru za portal Svijet Rukometa, Šerif nam je pričao o svojim rukometnim počecima, svojim sportskim uzorima, trenutnom agnažmanu u klubu, planovima za budućnost ali i mnogim drugim temama.

Kako si došao na ideju da treniraš rukomet?

Da dođem na prvi rukometni trening dao mi je ideju rođak, koji je tada išao u razred sa tadašnjim juniorskim reprezentativcem BiH Rankom Božićem. Već tada sam imao izgrađenu naviku da treniram nešto te sam nakon tenisa i košarke odlučio da se oprobam u rukometu. Nakon kratkog nagovaranja otišao sam na prvi rukometni trening par dana prije svoga 12-og rođendana.

Kada si uvidio da je rukomet sport kojim želiš da se baviš?

Moram priznati da to i nije bila „ljubav na prvi pogled“ ali kako je vrijeme odmicalo počeo sam se pronalaziti u rukometu. Nedugo zatim postao sam rukometni fanatik a da to nisam ni shvatio. Danas ne mogu zamisliti kako bi izgledao moj dan bez rukometa, a kamoli gdje bih bio sada da nisam otišao na taj prvi trening.

Šerif Baraković (plavi dres) u dresu Lokomotive

Ko je tvoja najveća podrška?

Teško je izdvojiti nekoga iz grupe ljudi koji su tu za mene ovih 7 godina kako treniram rukomet ali naravno tu su roditelji, brat te moji saigrači. Veliki doprinos mojoj dosadašnjoj rukometnoj karijeri dala je i Zvjezdana Nedić.

Da li si nekada poželio da odustaneš?

Bezbroj puta. Rukomet je težak i zahtijevan sport a ja sam poprilično samokritična osoba, koja zna burno reagovati na sitnice. Mnogo puta se znalo desiti da na povratku kući sa treninga obećam sam sebi, da sutra neću doći na trening ali već ujutro bih to obećanje zaboravio te jedino što bih čekao je taj trening. To je prije bilo mnogo češće dok sam išao u školu i bio pod pritiskom sa svih strana. Sada već nemam tih problema.

Šta je najljepša stvar koju te je naučio rukomet?

Kroz rukomet sam naučio mnogo toga ali svakako jedna od najbitnijih stvari je ta da je potrebno mnogo odricanja, vjere u sebe i rada ukoliko želimo da dostignemo neki viši cilj ili neku veću sreću.

Šerif Baraković kao omladinac u RK Lokomotiva

Koliko imaš slobodnog vremena i kako ga ispunjavaš?

Ove godine sam rasterećen što se tiče obaveza te imam mnogo više slobodnog vremena. Odlučio sam da pauziram godinu nakon što sam završio školu te sam sada 100% posvećen rukometu. Većinu slobodnog vremena provodim s društvom, pratim rukometne utakmice i gledam filmove.

Lokomotiva je ove godine ponovo u Premijer ligi, kakva su tvoja očekivanja, što se tiče kluba, do kraja tekuće sezone?

Vjerujem da ćemo izboriti opstanak u društvu najboljih. Mislim da to i zaslužujemo što smo već pokazali nekoliko puta ove sezone. Sastavili smo jednu mladu i kvalitetnu ekipu koja će dosadašnjim tempom rada još mnogo napredovati, te vjerujem da će kako muški tako i ženski rukomet u Brčkom nastaviti uzlaznu putanju svojih uspjeha.

Šerif Baraković (sredina) u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine

Standardni si član i omladinskih selekcija rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Koliko ti to znači kao mladom i perspektivnom sportašu?

Nastupi za nacionalni dres su sigurno nešto čemu teži svaki sportista. Kao mladom sportisti daju mi mnogo motiva da nastavim ovim putem. Također pružaju mi ogromnu količinu zadovoljstva i dokazuju mi da sav rad i trud nije uzaludan.

Ko je tvoj sportski uzor?

Moj sportski uzor je Mikkel Hansen. Kao igrač na terenu veoma često pravi razliku što je dokazao bezbroj puta. Fascinirajuće mi je to sa kakvom lahkoćom i jednostavnošću igra.

Sa kojim igračem i u kojem klubu bi voli nastupati?

Teško je ne reći PSG zbog Hansena i ostalih zvijezda, ali naravno tu je još nekoliko klubova kao što su Kiel i Pick Szeged.

Kakvi su tvoji planovi u budućnosti?

Planiram sljedećih nekoliko godina provesti formirajući se kao igrač, napredovati i steći iskustva te završiti školovanje.

Za kraj, poruka mladim sportašima?

Sport će vam mnogo više dati nego uzeti, kroz uspone i padove u sportu ćete naučiti sve bitne životne lekcije i nikada ne treba zaboraviti da rad i trud koji ste uložili će biti nagrađen.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Dino Hamidović – Reprezentacija je najljepše iskustvo za svakog igrača

Dino Hamidović, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i član ekipe Trimo iz Trebnja prvi je …

Close