Home / BiH Rukomet / Premijer liga (M) / MRK Goražde uputio zahtjev za preispitivanje i korekciju propozicija Premijer lige BiH

MRK Goražde uputio zahtjev za preispitivanje i korekciju propozicija Premijer lige BiH

Muški rukometni klub Goražde u predposljednjem kolu Premijer lige BiH za rukometaše na domaćem terenu poražen je od ekipe RK Borac M:tel te je na taj način kolo prije kraja zauzeo 11. poziciju prvenstvene ljestvice, koja vodi u niži rang takmičenja.

Shodno tome, čelnici MRK Goražde na adresu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine uputili su zvanični zahtjev za preispitivanje i korekciju Propozicija takmičenja Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Iz MRK Goražde navode da su i Pravilnik i Propozicije donijete isti dan, tačnije 31.08.2017. godine i to na osnovu Člana 36. Statuta donesen Pravilnik a Propozicije na osnovu Člana 36. i 50. Statuta. Obzirom da član 50. Statuta govori o statusu Generalnog Sekretara u MRK Goražde mišljenja su da se na osnovu tih članova nije mogao donijeti niti Pravilnik niti Propozicije takmičenja.

Pored toga u Propozicije Član 99. je ugrađena Odluka o promjeni broja klubova a u Članu 11. Pravilnika striktno stoji da se Odluka koja se donosi u Propozicijama o izmjeni broja klubova donosi godinu dana ranije ne i kad Propozicije i da je Savez istu trebao donijeti 31.07.2016 da bi je ugradili u Propozicije koje su donešene 31.08.2017 sto nije slučaj a obzirom da je novi Savez formiran u junu 2017. i to nije bilo moguće.

S obzirom da nije bilo godinu dana ranije najavljene nit donesene Odluke koja bi se ugradila u Propozicije na dan 31.08.2017 godine UO RS BIH trebao se držati Odluke o Udruzivanju u novi Savez po kojem iz RS RS ulazi jedan a iz Federacije 1 dok ispadaju dvije posljednje ekipe.

Dalje kako navode, a prema njihovim saznanjima na sastanku koji j održan 31.08.2017. bez kvoruma i sa punomoćima koje u donošenju ovako važnih dokumenata i pravila po Statutu nisu adekvatne već je potrebno fizičko prisustvo članova kojeg nije bilo a na prijedlog nekog od članova UO donešena je odluka po kojem u Premijer ligu ulaze po dva iz oba entitetska Saveza a umjesto dva koja su trebala ispasti broj klubova se povećao na tri. Ovakva Odluka, obzirom na datum na koji je donešena mogla se samo odnositi na Propozicije za sezonu 2018/2019 sto bi bilo u skladu sa Pravilnikom.

Prema mišljenju čelnika MRK Goražde a i mišljenju pravnika a i gore svega navedenog a uz činjenicu da je ekipama koje ulaze i koje se bore za ulazak najavljen ulazak četiri ekipe, MRK Goražde predlaže da Odluka o ulasku ne bude promjenjena obzirom da bi se u FRS trebao igrati baraž i da je sad za to kasno da se promijeni Odluka, potrebno da donese nova Odluka gdje umjesto tri ispadaju dva kluba kako je i trebalo biti po Odluci o udruzivanju ili jedna ekipa kako bi u sljedecu sezonu usli sa parnim brojem ekipa.

U suprotnom MRK Goražde će svoja prava zatražiti preko Skupštine kao najvećeg tijela a i ako tu ne bude razumijevanja spremni su pokrenuti spor pred Sudom u Goraždu a ujedno i uputiti žalbu u sjedište EHF.

Svijet Rukometa

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Muhamed Toromanović potpisao za Bosnu

Rukometaši Bosne iz Visokog dobili su veliko pojačanje pred nastavak prvenstva. Prvo pojačanje za drugu …

Close