Home / Region / Hrvatska / Klubovi su imali bolje uvjete 1991. nego danas, to je loše za hrvatski rukomet

Klubovi su imali bolje uvjete 1991. nego danas, to je loše za hrvatski rukomet

Prvi samostalni posao glavnog trenera u hrvatskom rukometu za Vladu Šolu (49) prošao je jako, jako dobro. Bez obzira na to što sezona još nije završila, Šola je s mladom momčadi Dubrave napravio velik posao. Momčad je završila kao prva u prvom dijelu sezone, ušla u ligu za prvaka Hrvatske gdje može na kraju čak biti i druga. Ostvaren je i plasman na završni turnir kupa u Umagu. Ne treba zaboraviti da su dubravaši u ligi za prvaka kod kuće pobijedili Nexe, a u gostima Varaždin.

– U odnosu na prošlu sezonu Dubrava je ostala bez osam igrača. Malo koja momčad mogla bi se tako brzo reorganizirati. A pazite, moji su igrači sve redom amateri jer 80 posto njih studira, a trojica, četvorica rade. I nisu to lagani fakulteti. Imamo studente medicine, prava, ekonomije… – počeo je priču Šola.

Prije nego što je sjeo na klupu Dubrave, naš proslavljeni vratar, osvajač svjetskog i olimpijskog zlata, proveo je četiri godine u Kataru.

– Trenirao sam momčad koja se borila za ostanak u ligi kada sam došao, a kada sam odlazio, borili smo se za treće mjesto. I ako netko misli da je katarska liga slaba, taj se grdno vara. Uostalom, većina igrača Katara igrala je domaću ligu one godine kada su igrali u finalu Svjetskog prvenstva i kada su izgubili od Francuza – istaknuo je Šola, kojeg su u Dubravu zvali onog trenutka kada je Hrvoje Horvat dobio ponudu da ide na klupu Našičana.

– U tom trenutku nisam mogao doći jer sam još imao ugovor u Kataru, ali bili smo se dogovorili da preuzmem klub na početku ove sezone. Tako je i bilo. Iskreno, mislio sam da će neki igrači ostati, poput Kevića. Ali, morao sam se boriti s onim kadrom koji je ostao. Iz Katara sam prenio na Dubravu brzu i borbenu igru. U početku su mi se mnogi smijali jer nisu vjerovali da možemo tako igrati. A sada se samo mogu gorko smijati. Šteta što nam se pri kraju sezone Medić vratio u PPD Zagreb i što se još nekolicina igrača ozlijedila. Uvjeren sam da bi dojam bio i puno ljepši da smo ostali kakvi smo bili na početku sezone – istaknuo je Šola.

Razočaran je uvjetima kakve je zatekao u hrvatskom sportu.

– Neću pogriješiti ako kažem da su klubovi imali bolje uvjete 1991. nego danas. Nema više sponzora kojima se nekad donacija sportskim klubovima odbijala od poreza. Država je zatvorila ta vrata, a nije ostavila barem nekakav prozor da se novac može ulagati u sport – rekao je Šola.

Razmišljate li već polako o sljedećoj sezoni?

– Za sada sigurno ostajem u klubu. Nadam se da neće otići opet sedam, osam igrača. Bilo bi lijepo ponoviti ovu sezonu, pa čak možda napraviti i korak više!

Morat ćete potražiti novog pomoćnog trenera s obzirom na to da je Davor Dominiković u završnici sezone iznenada otišao.

– Znao sam da ćete postaviti to pitanje. Ali, ne bih puno na tu temu. Davor ima svoje razloge zašto je otišao, nismo imali nikakav sukob i to je to. Suradnja je bila dobra, ali dalje nastavljamo svaki svojim putem – objasnio je Šola.

U klubu ste glavni trener, no pomno pratite i treninge vratara. Kakvi su vratari Dubrave?

– Imamo sjajnog Domagoja Grahovca koji je prvi vratar kluba već nekoliko sezona. Zadovoljan sam kako je branio u dosadašnjem dijelu sezone. Uostalom, da nije dobar, ne bi s kadetskom reprezentacijom osvojio srebro na SP-u u Mađarskoj 2013. – rekao je Šola.

Kad smo već spomenuli taj kadetski SP, tada su u reprezentaciji Hrvatske igrala čak tri igrača iz Dubrave – Grahovac, Vida i Butorac. To je bila zaista dobra generacija – Mihić, Mamić, Bećiri, Jotić, Božić-Pavletić.

Vlado Šola bio je u dva navrata trener vratara u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Prvi put na SP-u u Švedskoj 2011. kada je izbornik bio Goluža, a potom na EP-u u Hrvatskoj ove godine kada je izbornik bio Červar.

– Negdje sam pročitao da nemam pojma o treniranju vratara jer na oba ta natjecanja nismo došli ni do polufinala. Neka tako misle. Zanimljivo je kako sam nakon EP-a sam dao otkaz na mjesto trenera vrata, ali nitko to nije tako objavio pa je ispalo da sam smijenjen s ostalim pomoćnim trenerima, Hrvojem Horvatom i Zlatkom Saračevićem. Od tog stožera ostao je samo Červar.

A imate li ambicija da jednom ponovo budete trener u reprezentaciji Hrvatske, ali ovoga puta ne samo vratara? – Ambicije uvijek postoje, zašto ne – zaključio je Šola u razgovoru za MAX.

Izvor: Vecernji.hr

Preporučujemo da pročitate..

Zagreb ostao bez još jednog igrača, Ante Gadža prešao u Vardar

Hrvatski rukometaš Ante Gadža napustio je Zagreb a njegovo novo odredište je Skoplje, gdje će …

Close