Home / Evropa / Haris Porobić u stručnom štabu Mađarske rukometne reprezentacije

Haris Porobić u stručnom štabu Mađarske rukometne reprezentacije

Trenutno jedan od najboljih trenera golmana sa područja Balkana, i član ekipe aktuelnog viceprvaka Evrope, Veszprema, Haris Porobić, postao je član stručnog štaba Mađarske rukometne reprezentacije.

Ovaj rođeni Zavidovićanin, sa stalnom adresom u Mađarskoj, već dugi niz godina trener je golmana u mađarskom prvaku i jednoj od najboljih ekipa u evropi, Telecom Veszpremu.

Svoju rukometnu priču Haris je započeo u Zavidovićima u RK Krivaja. Poziv u vojnu službu odveo ga je u novosadsku Vojvodinu gdje je igrao i studirao Fakultet Fizičke Kulture. Zbog nesretnih dešavanja na prostorima Jugoslavije, odlučio se za prelazak u Segedin gdje će nastaviti svoju rukometnu karijeru.

Dvije decenije živio je i radio Segedinu, najprije kao trener  ženskih ekipa a potom se posvetio radu sa muškarcima. Tada prelazi u PICK Seged gdje je radio sa velikim rukometnim imenima kao što je Roland Mikler. Prelaskom Rolanda Miklera u veliki Vesprem i Haris Porobić svoju rukometnu trenersku karijeru nastavlja u ovom Mađarskom velikanu.

Haris Porobić, Mirko Alilović i Roland Mikler

Interesantno je da osim toga što naša država, svojom nebrigom, gubi veliki broj mladih igrača i talenata, koji umjesto svoje domovine, biraju druge države za koje će nastupati, to je nažalost postala praksa i sa trenerima, koji su nažalost u svijetu više cijenjeni nego kod nas.

U interviju za portal Svijet Rukometa, prije nekoliko mjeseci, Haris je istakao da su prije nekih desetak godina postojali kontakti sa čelnicima Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine , o njegovom mogućem angažmanu u nacionalnim selekcijama Bosne i Hercegovine, te da od tada ne postoje veze između njega i Rukometnog saveza BiH.

Šta reći drugo nego, sretno Harise …

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Harun Hodžić iz Zenice potpisao profesionalni ugovor sa Chamberiom

Harun Hodžić, mladi i perspektivni golman iz Zenice, potpisao je profesionalni ugovor sa francuskim velikanom …

Close