Home / BiH Rukomet / Reprezentacija / Benjamin Burić priprema se u rodnom Maglaju: Manji klubovi će teško preživjeti

Benjamin Burić priprema se u rodnom Maglaju: Manji klubovi će teško preživjeti

Benjamin Burić, bh. reprezentativac i član njemačkog Flensburga, kao i brojni drugi sportisti i sportistkinje, već tri mjeseca je udaljen sa sportskih terena.  U Maglaju je, nakon obavezne samoizolacije, počeo s treninzima.

Velika prepreka

– Džabe što mi trčimo i individualno treniramo, kada nema rukometa, kontakta i nema lopte. Bundesliga bi trebala startati početkom oktobra, što znači punih sedam mjeseci bez rukometa, moglo bi biti i povreda, a ko se pokaže bolji i spremniji, taj će nešto postići naredne sezone – priča Benjamin i nastavlja:

– Osim fizičkih ograničenja, teško je cijelu situaciju i psihički podnijeti. Meni je psihološka prepreka nošenje maske, ali poštovao sam sve mjere. Svima je teško, ne samo sportistima“.

Kako kaže, odlukom da Kil bude prvak, u Flensburgu nisu bili zadovoljni. Dijelila su ih svega dva boda. Mišljenja je da je odluka o prekidu sezone prerano donijeta.

– U Flensburgu smo izgubili sve, Bundesligu, Ligu prvaka, Kup i ovakva odluka nam je teško pala – naglašava jedan od najboljih golmana svijeta.

Ono što je zabrinjavajuće za veliki broj klubova, svakako je ekonomska situacija koju je izazvao koronavirus.

– Kako će sve ovo preživjeti klubovi, ali i reprezentacije, teško je reći. Rukomet je sport koji živi od sponzora, a i oni su u velikim gubicima. Čuli smo da je teška situacija u manjim klubovima, njima je nemoguće igrati bez prisustva publike. Kiel i Flensburg su veliki klubovi, ali cijela ova korona situacija je veliki udar na klupske budžete i igrači će to sigurno osjetiti – naglasio je Burić.

Teška grupa

Protivnici bh. tima u kvalifikacijama koje počinju u novembru ove godine, voljom žrijeba će biti Njemačka, Austrija i Estonija.

– Grupa jeste teška, ali je prolaz moguć. Njemačka je apsolutni favoriti, Austrijanci su se digli, podmladili reprezentaciju i dosta pokazali na posljednjem EP. Prilika da pokažemo karakter ekipe je sa Estonijom, iako smo gubili od njih nekoliko puta. Siguran sam da ćemo se boriti za drugo mjesto – mišljenja je bh. internacionalac.

Novi ugovor

Uskoro bi trebala biti donesena odluka kako će se u Njemačkoj igrati naredna sezona. Krajem jula počinju pripreme, sezona starta 1. oktobra, ranijih godina polovinom augusta.- Sa Flensburgom sam, na obostrano zadovoljstvo, produžio ugovor da 2024. godine. Odluku nije bilo teško donijeti jer nastavljam da igram za najbolji klub u Njemačkoj i jedan od najboljih u Evropi – rekao je Burić.

Izvor: Avaz.ba

Preporučujemo da pročitate..

IHF podijelio Wild card, Zmajevi bez plasmana na Svjetsko prvenstvo

Međunarodna rukometna federacija najavila je zemlje koje će dobiti dodatnu pozivnicu za nastup na Svjetskom …

Close