Home / BiH Rukomet / Škole rukometa / Komisija za reprezentativne selekcije BiH: Saopštenje za javnost

Komisija za reprezentativne selekcije BiH: Saopštenje za javnost

Nakon kvalifikacionih utakmica sa selekcijom Finske, saopštenjem za javnost obratila se komisija za reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine, koje prenosimo u cjelosti.

Osjećamo potrebu obratiti se javnosti nakon odigranih utakmica muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kao što vam je poznato 11.04.2019.godine odigrana je utakmica kvalifikacija za EHF EURO 2020 između Finske i Bosne i Hercegovine, u Vantaa u Finskoj gdje je naša reprezentacija zabilježila pobjedu rezultatom 26:30.

Jučer, 15.04.2019.godine u Tuzli je odigrana uzvratna utakmica BIH-Finska gdje su naši momci ponovo, ovaj put još ubjedljivije savladali reprezentaciju Finske, rezultatom 30:19.

Naša namjera nije da ovim saopštenjem po ko zna koji put objašnjavamo u kakvim okolnostima radimo i obezbjeđujemo uslove za selektora i momke koji nastupaju za svoju zemlju, niti da se pravdamo onima koji ulažu nevjerovatnu energiju da konstantno, svaki pokušaj da se napravi nešto dobro, unaprijed osude na neuspjeh i jedva čekaju bilo kakav propust.

Žao nam je, prije svega, zbog problema sa kojima se BHT susretao sinoć, te su rukometni fanovi bili zakinuti za 22 minute utakmice koju nisu mogli gledati u prenosu uživo. Rukometni savez BiH je također na ovaj način oštećen i još uvijek čekamo zvanično objašnjenje BHT-a šta se sinoć zapravo dogodilo i zbog čega TV prenos nije bio potpun. Osim nezadovoljnih gledalaca,ovaj problem je uzrokovao ogromnu štetu na način da sponzori ili traže povrat sredstava za marketinško oglašavanje ili na način da će dogovoreni iznosi u značajnoj mjeri biti niži od ranije dogovorenih. Namjerno ili ne, određeni mediji i grupe na društvenim mrežama su ovaj propust fakturisali RSBIH.

Kada smo kod društvenih mreža, koristimo priliku da se ogradimo i da obavijestimo javnost da profil Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na društvenoj mreži Facebook nije zvanična grupa koja djeluje i radi u okviru RSBIH. Navedena grupa, profil ili pojedinac koji se predstavlja kao zvanično glasilo RSBIH, skoro svakodnevno tendeciozno plasira informacije koje izražavaju lični stav, vrlo često subjektivan a najčešće usmjeren da djeluje kao remetilački faktor odnosa unutar RSBIH. Zahvaljujemo velikoj većini korisnika društvenih mreža koji su prepoznali gore navedenu namjeru.

Kada smo kod subjektivnog stava i mišljenja, svaki pojedinac svakako ima pravo da misli drugačije i da izražava svoje mišljenje. Nisu nam jasna nastojanja pojedinih medija, novinara, pojedinaca koji na sve načine, čak i po cijenu nanošenja štete svojoj vlastitoj reprezentaciji, pokušavaju napraviti senzaciju ističući ono loše.

Nekolicina ljudi ispred UORSBiH koji danonoćno rade, ulažu napore i vrijeme da pomognu ovoj reprezentaciji da trasira svoj put na Evropskom prvenstvu, podredili su svoje lične stavove,vrijeme i trud kako bi reprezentacija BiH imala sve uslove da radi i djeluje u skladu sa planom selektora i da svi zajedno uspijemo.

Svjesni smo da pokušaji da se stvari dovedu u red mnogima i ne idu u prilog, te da je teško uspostaviti sistem, međutim mi ne namjeravamo odustati. U sistemu u kojem pokušavamo napraviti napredak nažalost imamo samo jednu svijetlu tačku a to su igrači. Koristimo priliku da čestitamo stručnom štabu i igračima na ostvarenim pobjedama, te da ćemo učiniti sve kako bismo ih podržali i obezbjedili im najbolje moguće uslove.

Namjera i naša nastojanja nam je da selektor nesmetano radi svoj posao na terenu, da igrači imaju što je moguće bolje uslove i da uspostavimo sistem. 
Kako su pred nama još dvije utakmice kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020., utakmica protiv Bjelorusije gdje smo domaćini i gostujuća utakmica u Češkoj, gdje nam predstoji mnogo posla, ne tražimo podršku, niti pohvale , tražimo samo da nam se dopusti da radimo bez plasiranja laži i dezinformacija koje nikome ne pomažu.

Obzirom na količinu energije koja se ulaže od strane pojedinaca da se predstavi što ružnija slika RSBIH i rukometa u našoj zemlji uopšte, pozivamo Vas da nam se pridružite na način da interes rukometnog sporta stavite ispred vlastitog interesa i svoje lične sujete.

Na kraju, mnogo je stvari sa kojima smo se susreli od dolaska na čelo RSBIH koje nam se nisu svidjele, umjesto kritikovanja iz udobne fotelje izabrali smo vratiti dignitet RSBIH i rukometu mjesto koje mu pripada, što će biti težak i dugotrajan proces i ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite i u okviru svojih mogućnosti pomognete.

Sportski pozdrav,

KOMISIJA ZA REPREZENTATIVNU SELEKCIJU BIH

Preporučujemo da pročitate..

Erste liga: Škola rukometa RK Izviđača CO pomela sve redom u Šibeniku

Ovog vikenda u Šibeniku je startala druga sezona Erste rukometne lige Dalmacije u mini rukometu, …

Close