Home / Ostalo / Jasna Merdan-Kolar nekada najbolja rukometašica na svijetu

Jasna Merdan-Kolar nekada najbolja rukometašica na svijetu

Nastupom nakon 12 godina u kvalifikacijama, ženska rukometna reprezentacija BiH najavila je povratak na evropsku scenu, gdje smo svojevremeno imali, ne samo na Starom kontinentu, nego u svijetu najbolju rukometašicu, Jasnu Merdan Kolar.

Priča o Jasni počinje iz grada na Neretvi gdje je rođena 19. oktobra 1956. godine. Rano je počela s bavljenjem rukometom u mostarskoj Lokomotivi, čuvenom rasadniku rukometnih talenata.

„Rukometom sam se počela baviti sasvim slučajno. Moja porodica je preselila u novi stan. Tu sam upoznala Zdenku Prskalo, tadašnju igračicu Lokomotive. Jednog dana smo otišle zajedno na trening i tako je sve počelo“, prisjeća se Jasna Merdan-Kolar, koja je prošla sve reprezentativne selekcije, 1991. godine je proglašena najboljom svjetskom rukometašicom, a po mnogima je bila i najbolja 80-tih godina prošlog stoljeća.

„Moja karijera u reprezentaciji započela je 1980. godine Na OI u Moskvi, osvajanjem srebrene medalje, da bi dostigla vrhunac 1984. godine na OI u Los Andjelesu osvajanjem zlatne medalje, te titulom najboljeg strijelca olimpijskih igara sa rekordom 48 golova na 5 utakmica i 17 golova na jednoj utakmici. Taj rekord od 17 golova još nije oboren. Pored te dvije olimpijske medalje, što je za svakog sportistu nešto najveće što se može osvojiti, osvojila sam i bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Mađarskoj, gdje sam postigla 52 gola, do tada rekord svjetskih prvenstava“.

Karijeru je nastavila u bečkoj Hypo banci s kojom je osvajala sve što se moglo osvojiti, a u tom periodu zaigrala je i za austrijsku reprezentaciju odigravši 163 utakmice i postigavši nevjerovatnih 1206 golova što je još uvjek nedostižan rekord u Austriji.

„U to vrijeme mi smo mogli ići u inostranstvo tek sa 28 godina. Moja karijera u reprezentaciji Jugoslavije bila je na neki način završena. Ja sam 1984. otišla u Austriju da igram za Hypo banku, koja je bila jedna nepoznata ekipa u Evropi. Tamo sam ustvari otišla da završim moju sportsku karijeru. Ekipa Hypo banke je tada bila ujedno i reprezentacija Austrije. Ponudu da uzmem austrijsko državljanstvo i da zadržim tadašnje jugoslovensko prihvatila sam samo iz sportskih razloga. I sa austrijskom reprezentacijom imala isto velikih uspjeha. Za nekoliko godina smo uspjeli iz C grupe da učestvujemo na svjetskom prvenstvu i 1992. na OI u Barseloni gdje smo osvojili 5. mjesto. Za Jugoslaviju nisam bila više pozivana, jer se tada smatralo da si sa 28 godina već star za igranje u reprezentaciji, pa nisam vidjela razloga zašto da ne nastupam za Austriju. U moje vrijeme je to bilo neobično, a danas to nije. Sportisti igraju za drugu državu u mnogo slučajeva. Pošto već više od tri decenije živim sa svojom porodicom u Austriji, normalno je posjedovanje austrijskog državljanstva koje je za nas vrlo važno“.

Jasna Merdan-Kolar je sa 1507 pogodaka druga u «Klubu 1000» najboljih jugo-strijelaca svih vremena. Šest puta zaredom od 1978-1983 bila je najbolji strijelac Prve lige za rukometašice tadašnje Jugoslavije. Godine 1983. bila je najbolji strijelac Evrope sa prosjekom 12 golova po utakmici i 1986. sa 17 golova po utakmici. Dva puta je bila pobjednik Kupa prvaka 1989. i 1990. sa Hypo bankom. Na 45 utakmica Kupa prvaka je postigla 456 golova. Godine 1987. igrala je za reprezentaciju Svijeta i bila kapiten.

Tadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije Josip Samardžija bio je poznat sa izrekom, tj, savjetom svojim igračicama: „Kad ne znate šta ćete sa loptom, a bude kraj napada, dodajte Jasni. Ona će dati gol.“

„Pa to je bio samo znak koliko je moj trener imao povjerenja u moje igračke sposobnosti“, kaže Jasna Merdan-Kolar.

Piše: Muhamed Bikić

Preporučujemo da pročitate..

Arijana Vojić, Tatjana Praštalo i Vesna Balvan na završnici velikih evropskih takmičenja

Samo dan nakon što smo objavili informaciju da će naša Arijana Vojić biti učesnik Olimpijskih …

Close