Home / Intervju / Jasmin Hadžihasić: Nakon okončanja karijere želim da se posvetim radu sa mladim

Jasmin Hadžihasić: Nakon okončanja karijere želim da se posvetim radu sa mladim

Da je tačna teza da golmani i u kasnim životnim godinama mogu biti na visokom nivou potvrđuje jedan od najboljih golmana u Premijer ligi u poslijeratnom periodu i bivši A reprezentativac Jasmin Hadžihasić. Iako ima 42 godine popularni Japa još uvijek je u dobroj formi, te svojim primjerom pokazuje mladima da se uz veliki rad i odricanje može napraviti mnogo. Sa Jasminom smo razgovarali nakon derbi utakmice u kojoj je njegova Krivaja zabilježila veoma važnu pobjedu u Gradačcu u okviru Prve lige Federacije grupa Sjever. Naravno i u toj utakmici Jasmin je bio jedan od najboljih igrača Krivaje.

Jasmine, prije svega, čestitamo Vam na odličnoj utakmici i pobjedi, koja Vašem timu otvara put ka povratku u Premijer ligu. Kako ste iz Vašeg ugla vidjeli tu utakmicu i da li ste zadovoljni igrom Vašeg tima?

Zabilježili smo veoma važnu pobjedu, jer je ekipa RK Gradačac veoma kvalitetna i sigurno da će teško biti bilo kome odonijeti tri boda sa ovog terena. Mogu da kažem da sam kao najiskusniji u timu zadovoljan svojom igrom i svih mojih suigrača, jer smo ispoštovali skoro sve zamisli trenera Damira Memića i ostvarili veoma važnu pobjedu. Zimske pripreme smo odradili veoma dobro i naš trener Memić je dobro tempirao formu, te se nadam da ćemo ovako kvalitetno nastaviti trenirati i bilježiti pobjede.

Vaša Krivaja u ovoj polusezoni je sastavljena od domaćeg igračkog kadra izuzev jednog igrača, koji vam je došao iz Kaknja. Kako ocjenjujete vaš tim i koliki su vaši dometi, jer vidimo da u timu ima dosta mladih igrača?

Upravu ste. Trenutno izuzev Amitovića, koji pohađa školu u našem gradu, svi ostali igrači su iz naše škole rukometa. Poznajemo se dosta dobro te mogu slobodno da kažem da smo spoj mladosti i iskustava. Pored mene, koji sam najstariji tu su kapiten Alić i bivši A reprezentativac Velić, te veliki broj mladih veoma kvalitetnih igrača. Mislim da ovaj tim ako ovako nastavimo da treniramo može bez problema ući u Premijer ligu što nam i jest glavni cilj. U timu ima mnogo mladih reprezentativaca ili onih koji su prošli omladinske reprezentacije BiH što govori da imaju kvalitet i samo trebamo nastaviti sa ovim radom.

RK Krivaja već nekoliko godina igra u Prvoj ligi Federacije. Da li je klub spreman za ulazak u Premijer ligu i kakva je situacija u klubu iz vašeg ugla?

Žao mi je što moja Krivaja ne igra Premijer ligu, jer objektivno prema interesovanju i bogatijoj rukometnoj tradiciji to zaslužujemo, ali mislim da su financije jedan od ključnih razloga zašto Krivaja već nekoliko godina igra u nižem rangu. Uključen sam u rad kluba i mimo igranja, te veoma dobro vidim sve probleme sa kojim se susreće upravni odbor. Ovim putem želim da pohvalim rad upravnog odbora na čelu sa predsjednikom Mensurom Sinanovićem, koji se trude da nama igračima omoguće kvalitetne uslove za rad i redovnu isplatu hranarina za igranje. Iz Krivaje sam prije 6 godina otišao upravo iz razloga, jer je klub bio u velikoj financijskoj krizi i dugovanjima. Sada je situacija neuporediva i zaista se svi mi igrači osjećamo zadovoljno i uživamo igrajući sa našu Krivaju. Mišljenja sam da ako ulazimo u Premijer ligu čitav grad mora da stane iza nas i da nam se ne desi da uđemo u viši rang, te odmah nakon godinu dana ispadnemo što je bio slučaj u predhodnom periodu. RK Krivaja je najveći sportski sinonim Zavidovića i naš grad mora da stane iza kluba, koji je pored mene stvorio veliki broj A reprezentativaca i selektora A reprezentacije BiH i Jugoslavije.

Kao što ste rekli uključeni ste u rad kluba i Škole rukometa RK Krivaja. Trener ste svih golmana u RK Krivaja. Znamo da je Krivaja dala veliki broj sjajnih golmana poput Metera, Loserta, Porobića, Burkića, Greba, Šabanovića, da li iz Krivaje možemo očekivati nove sjajne golmane?

Već dvije godine radim kao trener golmana i želja mi je da nakon okončanja igračke karijere nastavim sa tim radom. Trenutno radim sa dvanaest mladih golmana željnih rada i napredka što me izuzetno motivira. Svaki trening pokušavam da ih učinim boljim i da jednog dana oni budu golmani našeg Seniorskog tima, A reprezentacije BiH ili nekog velikog Europskog kluba. Među tih dvanaest mladih golmana imam dva mlada reprezentativca Omerovića i Kovačevića od kojih u narednom periodu očekujem da zatvore poziciju golmana u Seniorskom timu Krivaje. Također tu imam i nešto mlađeg golmana Sušića, koji veoma dobro trenera i očekujem da bude sjajan golman.

Za kraj čuli smo da bi još neko iz porodice Hadžihasić za nekoliko godina mogao zaigrati za Seniorski tim Krivaje. Vašim stopama je krenuo sin Haris. Da li je i sin uporan u radu kao otac?

Naravno kao i svakom roditelju drago mi je da se moj sin bavi sportom, a posebno što trenira rukomet u našoj Krivaji. Nije golman, ali je kažu veoma talentiran kao igrač i uporan. Ne želim se toliko petljati u njegov rad i treniranje, jer on kao i svi njegovi vršnjaci samo trebaju da se dokažu treneru. Trenutno trenira u selekciji Pionira kod trenera profesora Enesa Avdića i užitak mi je gledati njihove utakmice.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Josip Šarac: Bundesliga je rukometni NBA i moja želja

Ljubušak Josip Šarac (rođen 24. veljače 1998. godine) je minule sezone potpuno potvrdio svoj rukometni …

Close