Ponos svih Mostaraca nastao je 1980. godine, a ime je dobio po prvom mlaznom avionu koji je iste godine proizveo nekadašnji privredni gigant – Soko. Nažalost, svoj rad Galeb je obustavio 2008. godine. Ideja o buđenju uspavanog diva krenula je od bivših igračica, koje od danas osim što su članice Upravnog odbora, obavljaju i trenerski posao sa mladim rukometašicama.

– Galeb od danas na radost svih prijatelja ponovo postoji. Tu su dugogodišnje igračice i nekadašnje reprezentativke Bosne i Hercegovine, koje su u rukometu duže od dvadeset godina i mislim da počinjemo prelijepu priču. Cilj je prije svega pokrenuti velikana koji dugo spava, a ja sam sigurna da ćemo Galeb ponovo staviti na čvrste noge. Imamo volju, želju i entuzijazam – kaže trenerica i članica Upravnog odbora Galeba Lejla Pehilj.

Uz nju su se na prvom treningu mladim rukometašicama predstavile i Amela Pilav – Karadža, te Tea Kasumović. Velika podrška je i prijeratni trener Muhamed Ćemal.

– Krenuli smo sa upisom djevojčica uzrasta od osam do četrnaest godina, a već nam se javljaju i starije igračice koje bi mogle igrati seniorski rukomet. Ako vidimo da možemo započeti takmičiti se u seniorskoj konkurenciji, sigurno ćemo to uraditi – najavljuje Pehilj.

U teškim vremenima kada se za sport izdvaja malo, uz Galeb su prijatelji, koji su već za početak rada izdvojili određena finansijska sredstva.

– Ne možemo tražiti podršku Sportskog saveza Mostara tokom prve dvije godine rada. Pojavili su se već prijatelji koji su donirali opremu i to je dobar vjetar u leđa za nas na početku. Članarinu za sada nećemo naplaćivati, jer želimo prije svega napraviti dobru selekciju igračica – kazala je Pehilj.

Ko je kriv za Galebovo gašenje 2008. nekadašnje igračice kluba ne znaju, ali kažu da očekuju da se istraži zbog čega je mostarski velikan bio primoran obustaviti rad skoro punih petnaest godina.

Izvor: Anadolija