Home / Ostalo / Raspad sistema: Hrvatski predstavnici u RS BiH prestali sa radom i traže hitnu Skupštinu
Foto: Samir Cacan - Mondo.ba

Raspad sistema: Hrvatski predstavnici u RS BiH prestali sa radom i traže hitnu Skupštinu

Hrvatski predstavnici obavijestili su rukometnu javnost o prestanku sudjelovanja u radu UO RS BiH do održavanja Skupštine Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Pismom koje je adresirano na Rukometni savez BiH, Rukometni savez FBiH i Rukometni savez Herceg Bosne, hrvatski predstavnici, Slobodan Zadro, Dr. Sc. Nevenko Herceg, David Grbavac i Zoran Trlin obavijestili su savez da prestaju sudjelovati u radu UO RS BiH do održavanja Skupštine RS BiH.

U pismu se između ostalog navodi i sljedeče:

-Nakon godinu dana pokušaja, nade i očekivanja da će UO RS BiH početi raditi organizirano, transparentno i zakonito na čemu smo kontinuirano inzistirali, nažalost prinuđeni smo prihvatiti činjenicu da se to u ovom sastavu UO RS BiH neće desiti. Od samog početka rada ovog saziva UO, počela je i praksa donošenja i realizacije privatnih aranžmana, koje je dogovaralo i realiziralo par članova UO RS BiH bez informacija i suglasnosti ostatka UO koji je za takve „odluke” uglavnom saznavao iz medija.

Na sjednicama UO je doneseno niz punovaljanih odluka koje nikada nisu došle u pismenu formu niti su potpisane i objavljenje ,a mnoge od njih su nakon jednoglasnog donošenja na sjednici, od strane pojedinih članova UO kasnije preformulirane ili primjenjivane suprotno od stvarne odluke. Primjera je puno, ali evo samo par njih:

– UO RS BIH je na sjednici održanoj 22.12.2018.g jednoglasno(sa 10 nazočnih članova) donio odluku o startu Premijer B lige za muškarce od sezone 2019/2020. Niti 24 sata nakon toga isti članovi koji su predložili i glasovali za takvu odluku su u medijima, a kasnije i na sjednicama UORS BiH osporili da je takva odluka donesena i naravno ona nikad nije niti opismenjena niti provedena.

– UO RS BiH je na sjednici na Rostovu dana 20.05.2019. donio oduku o raspisivanju javnog natječaja za mjesto glavnog tajnika RS BiH i odlučeno da već ranije utemeljeno povjerenstvo obavi razgovore sa kandidatima koji se prijave. Na istoj sjednici je izričito odbijen prijedlog da član UO RS BiH može obnašati dužnost glavnog tajnika ili biti VD glavnog tajnika RS BiH jer je to protuzakonito i jer bi se radilo o čistom sukobu interesa. Natječaj je raspisan i informirani smo da su pristigle tri prijave. Nikada, niti izabrano povjerenstvo niti UO RS BiH nije razmatrao pristigle prijave niti donosio nikakvu odluku o tome. Suprotno odluci UO RS BiH potpisan je ugovor o obnašanju dužnosti VD glavnog tajnika, na neodređeno vrijeme, sa članom UO RS BiH uz naknadu od 2.000 KM mjesečno neto, o čemu smo informirani preko društvenih mreža, između ostalog se navodi u saopštenju.

Zatraženo je i hitno održavanje sjednice Skupštine RS BiH na kojoj bi se izabrali i imenovali organi i tijela Rukometnog saveza BiH koja će istinski raditi na rješavanju nagomilanih problema u BiH rukometu.

Raspad sistema 😀

Gepostet von Svijet Rukometaa am Donnerstag, 22. August 2019

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Ponovo bez kvoruma za odluku o Premijer ligi, predsjednik zabrinut za egzistenciju Saveza

Sjednica Upravnog odbor Rukometnog saveza BiH, na kojoj je danas u Sarajevu trebala biti donesena …

Close