Home / Ostalo / Dvije Koreje nastupit će zajedno na Svjetskom prvenstvu rukometaša

Dvije Koreje nastupit će zajedno na Svjetskom prvenstvu rukometaša

Na svjetskom prvenstvu rukometaša koje će se u januaru iduće godine održati u Njemačkoj i Danskoj nastupit će zajednička reprezentacija Sjeverne i Južne Koreje, potvrdili su čelnici korejskih rukometnih saveza.

Dogovor o zajedničkoj reprezentaciji postignut je na pregovorima u sjevernokorejskom gradu Kaesong, koji je smješten na granici između Sjeverne i Južne Koreje.

Zajednička reprezentacija imat će 16 igrača iz Južne, te četiri iz Sjeverne Koreje.

Reprezentacija Južne Koreje je izborila plasman na SP osvojivši treće mjesto na azijskom prvenstvu prošle godine, dok se Sjeverna Koreja nije kvalificirala. Međutim, Međunarodna rukometna federacija (IHF) je predložila ideju o zajedničkoj ekipi.

Dvije Koreje su smatrale kako bi bilo bolje oformiti zajedničku žensku ekipu, jer su rukometašice Sjeverne Koreje u međunarodnim okvirima konkurentnije od muške ekipe. Međutim, IHF, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Njemačka su podržali ideju i o zajedničkoj muškoj reprezentaciji.

Kako Južna Koreja nije pristajala na smanjenje broja svojih igrača dogovoreno je da će zajednička muška reprezentacija na SP imati pravo na 20 igrača, četiri više od ostalih sudionika SP. Četiri dodatna mjesta u rosteru popunit će igrači iz Sjeverne Koreje.

Reprezentacija Koreje igrat će u grupi A zajedno s domaćinom Njemačkom, Francuskom, Rusijom, Srbijom i Brazilom.

Na SP-u u Njemačkoj i Danskoj nastupit će i hrvatska reprezentacija koja će igrati u grupi B zajedno sa Španijom, Makedonijom, Islandom, Japanom i Bahreinom.

U grupi C igrat će Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile i Saudijska Arabija, dok će u grupi D igrati Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola.

Izvor: Sportske Novosti

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Ništa od Premijer lige „B“ BiH, uskoro nova Skupština Rukometnog saveza BiH

Iako je na posljednjoj sjednici UO Rukometnog saveza Federacije BiH donešen niz zaključaka kako bi …

Close