Home / BiH Rukomet / Reprezentacija / Bilal Šuman: Preuzimamo ulogu favorita u dvomeču sa Finskom

Bilal Šuman: Preuzimamo ulogu favorita u dvomeču sa Finskom

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u aprilu mjesecu odigrat će dva ključna meča, koja bi mogla riješiti pitanje plasmana naše selekcije na evropsko rukometno prvenstvo koje se igra naredne godine u januaru mjesecu.

Selektor Bilal Šuman objavio je širi spisak igrača na koje računa u narednom dvomeču sa selekcijom Finske, koji su na rasporedu, 11. aprila u Finskoj i 14. aprila u tuzlanskom Mejdanu.

Tim povodom kontaktirali smo selektora Bilala Šumana, koji je u kratkom razgovoru za portal Svijet Rukometa prokomentarisao predstojeće mečeve sa selekcijom Finske.

„Dakle radi se o dvije, da ne kažemo, odlučujuće utakmice u aprilu sa Finskom. Pregledali smo materijal sa utakmica protiv Češke i Bjelorusije i mislim da imamo ogromnu šansu za direktran plasman na evropsko prvenstvo, jer nas te dvije eventualne pobjede vode na toliko željeni Euro. Tih šest bodova bi bilo dovoljno da odemo na prvenstvo. Direktan plasman obezbijedit će sve prvoplasirane i drugoplasirane ekipe a takođe i četiri trećeplasirane idu u direktan plasman. U junu ćemo imati te dvije utakmice sa Bjelorusijom i Češkom, ali naš fokus je sada na dvomeču sa Finskom, naročito ova utakmica u Finskoj je od velike važnosti za našu selekciju. U stalnom sam razgovoru sa igračima i mi smo svjesni šta nas očekuje. Budemo li na tom nivou mogu da kažem, da smo favoriti u te dvije utakmice protiv Finske. Mi smo sa Finskom igrali prije dvije godine, mislim da je bilo šest razlike u Finskoj a jedanaest u Goraždu. Ulogu favorita moramo mi preuzeti, a dobro znamo šta nam znače ti bodovi.“ istakao je u razgovoru za Svijet Rukometa selektor A reprezentacije BiH, Bilal Šuman.

Šuman je prokomentarisao i prošireni spisak, obzirom da se na spisku nalazi nekoliko mladih igrača, koji se po prvi put pojavljuju u širem rosteru reprezentacije. Takođe, selektor je najavio i mogučnost podmlađivanja reprezentacije nakon eventualnog nastupa na evropskom rukometnom prvenstvu.

„Što se tiče sastavu, mi EHF-u moramo prijaviti 28 imena. Na širem spisku se nalaze i potencijalni mladi reprezentativci koji bi trebali da budu budućnost našeg nacionalnog tima, tu prvenstveno mislim na Edina Klisa i Adina Faljića. Mislim takođe i na Ahmetašević Adija, Dinu Hamidovića i Vladu Lončara. Na ovom spisku imamo i Haseljić Ibrahima. U planu nam je u nekom periodu poslije eventualnog nastupa na EURU, tj poslije januara 2020. godine da će doći do podmlađivanja reprezentacije. Dakle poslije januara 2020. oslonac reprezentacije će biti mladi igrači, ne samo ovi što su sada na spisku, nego tu imamo u planu, barem sada kako izgleda, i kako izgleda naš igrački kadar, tu imamo i mladog Keškić Enesa, koji će biti na užem spisku reprezentacije, onda imamo u planu i sjajnog Damira Kadrića, pa tu imamo i Nedima Hadžića koji igra u Njemačkoj. Tu je i Elmir Građan koji je generacija Panića i Malinovića, a koji je već duže vrijeme na spiskovima reprezentacije, ali ipak još nije imao pravu šansu da vidimo kako to izgleda. Takođe Bosić Boris za kojeg znam da igra na dobrom nivou, mislim to je neka budućnost sljedećeg kostura reprezentacije. Sa ovim igračima koji će ostati poslije januara 2020. godine u nekoj skoroj budućnosti imamo planove za podmlađivanje. Međutim cijeli fokus sada je da sa ovom generacijom sa kojom smatramo da imamo odličan kvalitet, da se planiramo na EURO, jer imamo ogromnu šansu, jer tu imamo već nekoliko igrača koji su na zalasku karijere. Poslije se nadam da ćemo tim momcima koji su bili dio reprezentacije dugi niz godina pokušati naći mjesto u strukturama saveza, pa da ostanu u rukometu ako budu željeli naravno.Tim momcima trebamo predati ključeve jer su oni 20 godina ginuli za reprezentaciju, i dali su  ogroman doprinos igrajuči svih tih godina ne samo za reprezentaciju nego i za mnoge klubove po evropi.  Sve u svemu dan „D“ je ova naša utakmica 11. aprila u Finskoj jer mislim da sa tom pobjedom otvaramo vrata prvog plasmana na EURO.“ zaključio je na kraju razgovora za naš portal selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bilal Šuman.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Bilal Šuman selektor rukometne reprezentacije BiH do 2024. godine

Rukometni savez BiH potpisao je novi četverogodišnji ugovor sa selektorom reprezentacije Bilalom Šumanom, a uoči …

Close