čet. apr 2nd, 2020

Svijet Rukometa

Rukomet sa dušom!

BiH građani u Norveškoj pripremili poklone za Rukometnu reprezentaciju BiH

3 min read

Bosna i Hercegovina je država koja se može pohvaliti sa velikim brojem građana koji su nastanjeni u gotovo svim dijelovima Evrope i svijeta. Takav slučaj je i sa Norveškom, gdje trenutno živi oko 13.500 Bosanaca i Hercegovaca a u samom gradu Trondheimu njih oko 500.

Upravo ovi koji su nastanjeni u Trondheimu, proteklih dana a za vrijeme Evropskog rukometnog prvenstva koje se ovih dana odigrava između ostalog i u Norveškoj, proveli su akciju prikupljanja novca koji su iskoristiti za kupovinu poklona našim rukometnim reprezentativcima.

„Mi koji živimo u Trondheimu smo se spontano organizovali da pomognemo i podržimo naše reprezentativce. Od strane sponzora reprezentacije i BHT1, a preko našeg ambasadora nj.e. Nedima Makarevića i norveškog “Instituta sevdaha” došao je do mene upit za koordinacijom  oko snimanja emisije o građanima BiH koji žive u Trondheimu, a onda je nakon toga uslijedio i niz drugih potreba oko organizacije. Institut sevdaha nam je priredio lijepo zabavno veče gdje su, između ostalih, došli  i sponzori reprezentacije, novinari, navijači i nj.e. ambasador Nedim Makarević. Prije svake utakmice smo organizovali okupljanje u sportskom pub-u gdje bi nam se pridružili i Fanatikosi. Putem društvenih mreža stizala je podrška sa svih strana Norveške od naših građana koji nisu mogli doći u Trondheim.“ Istakla je u razgovoru za Svijet Rukometa Armina Roksa.

Prikljupljeni novac prvo su željeli donirati reprezentaciji, no to su reprezentativci odbili, pa je novac iskorišten za kupovinu poklona.

A kako kaže Armina, naši reprezentativci su stekli simpatije Norvežana pogotovo nakon što se u tamošnjim medijima objavila priča o teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalazi naš nacionalni tim.

Bilal Šuman i Armina Roksa

„Norveški mediji su objavili kako su naši reprezentativci jedini koji ne dobivaju nikakvu platu za učešće na ovom prvenstvu. To je stvorilo još veće simpatije prema njima i izazvalo bujicu osječanja objavljenih na društvenim mrežama. Sasvim spontano, putem društvenih mreža je do mene došla inicijativa od bosanskohercegovačke građanke iz grada na jugu Norveške, Dine Čoralić da počnemo prikupljati novac kao poklon našim reprezentativcima. Tu smo dobili podršku i od nj.e. ambasadora. Ubrzo su se u tu akciju ukljucili brojni Bosanci i Hercegovci iz cijele Norveške. Moram istaći da je medju njima bilo i nekoliko  Norvežana, naših prijatelja. Međutim, naši ponosni reprezentativci su naravno odbili novčanu donaciju i rekli da mogu uzeti samo poklone od nas, tako smo tu akciju morali i zaustaviti, iako su ljudi sa svih strana i dalje željeli da učestvuju donacijom i na taj način daju svoju podršku. Za prikupljeni novac smo im kupili poklone i odštampali dresove sa natpisom: “Hvala Zmajevi, vi ste naši pobjednici’!. Poklone smo im uručili na susretu sa reprezentacijom kojeg smo organizovali u hotelu gdje su oni boravili. Mnogi sugrađani su se okupili da još jednom pozdrave naše reprezentativce, da se s njima fotografišu i počaste pićem. Naša rukometna reprezentacija  je pokupila sve simpatije svojom multikulturalnošču i željom za timskom i sportskom atmosferom bez obračanja paznje na to šta se dešava u rukometnom savezu. Rukometni Zmajevi su zato “nasi” pobjednici.“ Zaključila je na kraju razgovora za naš portal Armina Roksa.

Kako nam je istakla Armina, naši navijači, popularni Fanatikosi u norveškim medijima su proglašeni za najbolje navijače prvenstva.

Svijet Rukometa

Close