Home / Ostalo / Zbog nemara članova UO RSBiH kasni implementacija Rinck konvencije

Zbog nemara članova UO RSBiH kasni implementacija Rinck konvencije

Komisija za edukaciju po standardima Rinck konvencije Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine obratila se članovima Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine sa molbom u kojoj se traži što hitnije poduzimanje aktivnosti a koje su vezane za implementaciju Rinck standarda.

U narednih mjesec dana a najkasnije do 15. decembra 2020. Rukometni savez Bosne i Hercegovine obavezan je EHF-u podnijeti detaljan, redovan godišnji Izvještaj o aktivnostima vezanim za sprovođenje potpisane RINCK konvencije.

Komisija za edukaciju je vrlo kvalitetno uradila svu neophodnu legislativu koju je metodska komisija EHF odobrila te je komisija Rukometnog saveza obaviještena da mora započeti sa aktivnostima na primjeni RINCK standarda.

Od Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine očekuje se da u tom Izvještaju stoji, kako smo nakon odobrenja Pravilnika vezanih za RINCK od strane EHF-a uradili sljedeće stvari:

  • sproveli kategorizaciju trenera po Pravilniku-standardima RINCK konvencije,
  • dodijelili trenerima odgovarajuće licence komplementarne kategorizaciji po RINCK standardima,
  • te započeli proces edukacije po RINCK standardima.

Na žalost, kao Rukometni savez Bosne i Hercegovine, niti jednu od ove tri planirane aktivnosti nismo zvanično uradili.

Komisija Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine blagovremeno je raspisala Konkurse na koje su se treneri prijavili i dostavili neophodne dokumente o stepenu obrazovanja i sl.

Za svakog trenera je otvoren lični dosije. U skladu sa dostupnom dokumentacijom trenerima su dodijeljene Kategorije i pripadajuće licence-interno.

To na žalost još ništa nije zvanično a razlog je bizaran „Pravilnik“ nikada nije objavljen na zvaničnoj internet stranici Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Ovaj problem bitno je riješiti i zbog rješavanja radno pravnih statusa kao i zbog odigravanja međunarodnih utakmica naših klubova te su trenerima do sada trebale biti izdate i zvanične Kategorije po RINCK-u i licence a što do sada nije zvanično urađeno, kako ne bi bili kažnjavani.

Iz komisije pozivaju članove Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine da što hitnije održe sjednicu UO na kojoj bi se raspravljao o ovoj problematici a kako bi naš Izvještaj Metodskoj Komisiji EHF-a bio što bolji i sadržajniji, te oslobođen naših internih problema.

Kako navode iz komisije „Vremena više nemamo“.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Žestoka tučnjava trenera i rukometašica u Ukrajinskoj ligi

Bizaran incident dogodio se u srijedu na susretu osmog kola Ukrajinske lige za rukometašice između …

Close