Home / BiH Rukomet / Reprezentacija / Poruka bh. rukometašica: Ne nosimo bijelu zastavu, nosimo samo zastavu jedine nam Bosne i Hercegovine

Poruka bh. rukometašica: Ne nosimo bijelu zastavu, nosimo samo zastavu jedine nam Bosne i Hercegovine

Sve je spremno za odlazak naše ženske seniorske reprezentacije BiH na pretkvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo u Grčkoj. Tim povodom održana je pres-konferencija u Studentskom hotelu u Mostaru, a predsjednik RSBiH Marinko Umičević i član UO RSBiH Zoran Trlin govorili su o tehničkim detaljima. Umičević je upozorio na to da reprezentacija mora biti državni projekat.

– Sve je spremno za Grčku, nakon 13 godina aktivirali smo žensku reprezentaciju, što je bilo ružno. Ne očekujemo neki rezultat, ostavit će cure srce na terenu, imamo povjerenje u njih, u trenera. Mi smo tu da im omogućimo uslove. Imamo problema oko poreskog broja i sponzora. Na putu smo da dogovorimo generalnog sponzora. Uskoro nas očekuju veliki troškovi, jer juniorke idu u Makedoniju, kao i juniori. Hvala Vladi HNK-a i Nevenku Hercegu, hvala Sportskom savezu grada Mostara, hvala doktoru Zukiću, hvala svima. Srećni smo da reprezentacija ide na kvalifikacije, ali državna reprezentacija mora biti državni projekat. Nama se iz Vijeća ministara niko nije obratio, niti čestitao. Dakle, reprezentacija mora biti projekat države. Mi smo otišli na dva Eura i bez feninga pomoći države. Ne samo mi, i košarkaši i odbojkašice, nije lako otići na Evropsko prvenstvo. Dogovaramo zajednički sastanak s Odbojkaškim i Košarkaškim savezom BiH, da vidimo koga mi to predstavljamo. Ovo je apel, ovo je želja da nam se pomogne, kazao je Umičević.

– Gospodin predsjednik je već rekao dosta toga, što se tiče ženske reprezentacije, ovo je treće okupljanje – u Lukavcu, te dva puta u Mostaru. Trudili smo da se osiguramo što je moguće bolje uvjete. Ekipa je zadovoljna uvjetima. Što se tiče odlaska u Grčku, ekipa sutra ujutro u pet kreće odavde i neće biti nikakvih problema. Predsjednik je napomenuo neke ljude i organizacije, dr. Zoran Karlović i dr. Ante Kvesić su donirali, Vlada USK-a i gospodin Emir Dautović, te firma GBT. Mi ćemo nakon završetka akcije informirati javnost o svemu. Stručnom stožeru i curama želim sve najbolje i molim javnost da ne budemo nerealni, budimo zadovoljni time da će cure ostaviti srce na parketu, istakao je Zoran Trlin.

Selektor ženske seniorske rukometne reprezentacije BiH Radan Rovčanin poručio je da će naša selekcija dati sve od sebe na kvalifikacionom turniru u Grčkoj.

– Moram da naglasim zahvalnost RSBiH što nam je omogućio uslove. Najvažnije je da je krenula priča o svemu. Nadam se da će zaživjeti ova priča, nadam se da će u budućnosti ovo biti lijepa priča. Imamo dosta informacija, Grčka i Italija su imale već dva ciklusa u ovoj godini. Grčka je preuzela ulogu favorita, ali to nas ne oslobađa imperativa, dat ćemo svoj maksimum, rekao je Rovčanin.

– Što se tiče impresija, malo više i realnije sam ušla u ovo, jer poznajem situaciju i stanje rukometa u BiH. Realno gledajući, imamo materijala, to u dogledno vrijeme samo s nekim kontinuitetom može polučiti veći rezultat. Za nas u rukometu ovo je veliki rezultat i pomak. Očekivanje je to da se kontinuitet nastavi, jer nemamo se čemu nadati, kazala je Kornelija Leko, pomoćnica selektora naše reprezentacije.

– Čekala sam cijeli život na ovaj trenutak i zaista sam srećna i zbog sebe i svih djevojaka da imamo priliku da branimo državni dres. Hvala svima koji su inicirali ovaj projekat i uradili sve. Treba da budemo realisti, imali smo malo vremena da se spremimo, nema dovoljno vremena. Pritiska bi trebalo da bude, ali pozitivnog pritiska, da jedni drugima pomognemo. Mi znamo da su ostali iskusniji od nas, ali kao što je trener rekao, bit ćemo faktor iznenađenja, jer nemaju informacija zbog nas, istakla je bh. reprezentativka Slađana Topić.

– Nisam toliko iskusna kao Slađana, ali iskusnija sam od ostalih djevojaka. Ovo je za mene prvi put da nastupam za reprezentaciju i čast mi je što sam izabrana. Nadam se da će ovo sve da prođe dobro. Ne želim da pričam o velikim očekivanjima i stvarima. Mi ćemo svakako da se borimo na terenu, da uradimo kako treba i kako znamo. Nemam pritisak, osjećam adrenalin što se sve dešava prvi put. Baš sam motivisana i jedva čekam da krene. Nedavno sam dobila upit da li u Grčku idemo s bijelom zastavom. Nećemo nositi nikakve bijele zastave, nego samo zastavu jedne i jedine BiH, istakla je naša zmajica Armina Isić.

Preporučujemo da pročitate..

Ženska rukometna reprezentacija BiH porazom otvorila nastup u predkvalifikacijama

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon dvanaest godina  prvi put je odigrala svoj zvanični …

Close