Home / Evropa / Norveška se povlači iz organizacije Evropskog rukometnog prvenstva za žene

Norveška se povlači iz organizacije Evropskog rukometnog prvenstva za žene

Evropsko rukometno prvenstvo za žene trebalo bi se odigrati početkom decembra mjeseca ove godine, i to u periodu od 2. do 20. decembra. Države domaćini ovog velikog rukometnog događaja prema ranijim dogovorima trebali su biti Norveška i Danska.

Mađutim, danas je norveški rukometni savez obavijestio Evropsku rukometnu federaciju i danski rukometni savez da se Evropsko prvenstvo neće moči održati u Norveškoj.

Razlog otkazivanja su problemi vezani za pandemiju korona virusa, koji posljednjih dana hara na području cijele Evrope.

U pismu upučenom EHF-u, norveški rukometni savez obavijestio je EHF da na osnovu procjena norveških zdravstvenih vlasti kao i političkih odluka, tj ograničenja vezanih za koronu, ta zemlja neće moči ugostiti najbolje rukometašice Evrope.

Sa druge strane Danska je spremna preuzeti cjelokupnu organizaciju.

„To je gotovo nemoguće ali mislim da ako postoji neka država koja to može uraditi onda smo to mi. Imamo toliko raspoloženog osoblja i volontera i to smo do sada pokazali mnogo puta, tako da imamo resurse za taj poduhvat.“ Istakao je Morten Stig Christensen, generalni sekretar Danskog rukometnog saveza.

Prema nekim najavama Kolding je izabran kao alternativa za Norveški dio organizacije prvenstva.

Trondheim, Oslo i Stavanger trebali su biti gradovi domaćini prvenstva u Norveškoj, ali sada će taj dio prema trenutnim najavama pasti na Kolding, koji će uz Herning i Frederikshavn ugostiti šesnaest najboljih reprezentacije Evrope.

Podsjetimo, pravdu na ovom Evropskom prvenstvu dijelit će i djevojke iz Bosne i Hercegovine, Vesna Balvan i Tatjana Praštalo.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Hrvatske rukometašice svladale favoriziranu Mađarsku na startu

Hrvatske rukometašice pobjedom su započele nastup na Europskom prvenstvu u Danskoj, a u prvoj su …

Close