Home / BiH Rukomet / Premijer liga (Ž) / HRK Grude: Saopštenje za javnost

HRK Grude: Saopštenje za javnost

Hrvatski rukometni klub Grude iz Gruda a nakon utakmice petnaestog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometašice u kojoj je ekipa ženskog rukometnog kluba Borac slavila nad ekipom HRK Grude, oglasio se saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Hrvatski rukometni klub Grude je šesterostruki uzastopni prvak BiH , trostruki osvajač KUP-a BiH te jedini klub koji u svakoj od zadnjih 6 sezona predstavljao BiH ženski rukomet u međunarodnim natjecanjima. Svojim ponašanjem na parketu kao i izvan njega, uvijek smo poticali korektno i sportsko ponašanje, nikada nismo podcjenjivali svoje protivnike, a nakon svakog poraza korektno čestitali boljoj ekipi.

I poslije utakmice, u subotu Banja Luci, čestitali smo na pobjedi igračicama iz ŽRK Borac i javno i privatno i u dvorani i u medijima. Jučer su cure iz Borca odigrale bolju utakmicu nego mi i ovim putem im još jednom čestitamo na zasluženoj pobjedi!

Nažalost, ponašanje i potezi vodstva ovog kluba nisu za čestitke niti pripadaju domeni sporta općenito. Nakon višestrukih medijskih istupa u različitim intervjuima ili komentarima na društvenim mrežama, u proteklih nešto više od godinu dana u kojima se izravno ili neizravno omalovažavaju i diksreditiraju naš klub ili njegovo vodstvo na što nismo nikada reagirali, ono što je organizirano oko utakmice 15.kola između ŽRK Borac i HRK Grude je prešlo granicu preko koje ne možemo ostati nijemi.

Pritisci oko te utakmice su trajali nekoliko dana prije utakmice, da bi se pojačavali približavanjem termina utakmice. Vrhunac je bio tijekom same utakmice

Nezapamćeno je da u 21.minuti utakmice , dolaze službenici Službe za poslove sa strancima do klupe naše ekipe i traže provjeru dokumentacije naših igračica. To je izazvalo šok i nevjericu vodstva ekipe, trenera i igračica i unijelo dodatnu nervozu. Tražili su spisak igračica , podatke o igračicama koje su strani državljani … Nakon što iz putovnica igračica uvidjeli da igračice imaju regularne dokumente za boravak i igranje rukometa u BiH , očekivali smo da će provjeru napraviti i za igračice protivničke ekipe. Međutim to se nije desilo. Na naš upit zar neće biti provjera svih sudionika ,oni su rekli da su oni svoj posao završili. Mi smo rekli da mi tražimo provjeru protivničke ekipe koja također ima igračica koje su strani državljani, što nije prihvaćeno niti urađeno.

Istovremeno dok je trajala utakmica, u dvorani su se zagrijavali igrači RK Borac Mtel za prijateljsku utakmicu koja je igrana poslije naše. Znači u momentu kontrole naše ekipe u dvorani je bilo minimalno još 5 osoba koje su strani državljani a bave se rukometom u BiH i to profesionalno. Nitko nije bio predmet provjere ,nego naše igračice i to u 21. minuti utakmice!?

Vrhunac licemjerja u ovom slučaju je to da nas prijavljuju oni u čijim redovima igra igračica koja već godinu i pol dana boravi i igra rukomet u BiH i to profesionalno, a sve do nedavno bez ikakvih papira oko boravka ,a da ne govorimo o radnoj dozvoli.

U cilju osiguravanja jednakopravnog položaja svih klubova i osoba u rukometu u BiH , uputili smo zahtjeve nadležnih organima i službama , kojima tražimo detaljnu provjeru statusa svih rukometašica, rukometaša, trenera, izbornika i stručnih stožera svih reprezentacija koji su strani državljani. Naravno da provjera za sve treba biti i na isti način, a ne nekom za vrijeme utakmice ,a nekome nikako. O samom činu provjere za vrijeme igranja utakmice i to baš oko 20-e minute, nećemo ni pitati jer je svakom jasno po čijim instrukcijama je došlo do toga. Možda to bude nagrađeno nagradom za fair play za 2021.godinu.”

HRK Grude

Preporučujemo da pročitate..

Rukometašice Borca prvakinje Bosne i Hercegovine

Rukometašice Borca večeras su u Mostaru u okviru 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine …

Close