Home / Intervju / Dino Hamidović – Reprezentacija je najljepše iskustvo za svakog igrača

Dino Hamidović – Reprezentacija je najljepše iskustvo za svakog igrača

Dino Hamidović, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i član ekipe Trimo iz Trebnja prvi je naš sagovornik u seriji Corona intervijua. Najbolji strijelac prethodne sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon nekoliko godina provedenih u RK Gračanica odlučio se za odlazak u inozemstvo.

Od ove sezone nastupa za ekipu RK Trimo iz Trebnja (Slovenija), a u ekskluzivnom interviju za portal Svijet Rukometa govorio nam je o tome kako provodi svoje vrijeme u kućnoj izolaciji. Rukometno prvenstvo u Sloveniji je prekinuto a ekipa Trima u trenutku prekida bila je trećeplasirana ekipa prvenstva. Na ovaj način klub je izborio plasman na evropsku scenu, što je veliki korak nakon 12 godina.

Veliki doprinos u ovom pohodu dao je i naš Dino Hamidović. Gračanička „haubica“ kako ga vole nazivati navijači u Gračanici, uspio je doći kući pa ovo vrijeme provodi sa svojim najbližim.

Dino, kako provodite svoje vrijeme u izolaciji?

Najviše vremena provodim sa roditeljima. Pokušavamo ga iskoristiti na najbolji mogući naćin, uz neke posliće oko kuće i u dvorištu, kako bismo što manje bili zatvoreni u kući.  U to sve uklopim i treniranje koliko god mogu, da bi barem približno održao formu .

Da li trenažni proces kod kuće obavljate prema preporukama kluba ili u vlastitom angažmanu?

Treninge obavljam po preporuci klupskog kondicionog trenera. Svi smo dobili program rada i trudim se ispoštovati sve kako bi ostao barem u fizičkoj formi.

Od ove sezone nastupate u Sloveniji za ekipu Trimo Trebnje. Iako je sezona prekinuta ranije zbog pandemija virusa Korona, da li ste zadovoljni sezonom?

Nakon dužeg perioda u matičnom klubu odlučio sam promijeniti sredinu i okušati se u novom klubu. Sezona je nažalost prekinuta i sigurno je poremetila životni ritam svih nas, ali zdravlje je ispred svega i to je bio jedini logičan slijed. Mogu iskreno reči da sam zadovoljan. Nakon 12 godina klub smo vratili na mjesto koje vodi u Evropu. Svi u klubu su zadovoljni ostvarenim rezultatom kao i mojim doprinosom u protekloj sezoni.

Da li će u klubu biti mjera štednje i da li će se to odraziti i na plate?

Pa sigurno da hoće, ovo će se morati nekako nadoknaditi. Koliko sam upoznat mnogo klubova je već smanjilo plate igračima kako bi klubove ostavili u životu. Ja sam imao sreču da dođem u prilično finansijski stabilan klub i za sada nismo obaviješteni o bilo kakvim promjenama.

Vjerovatno mali broj ljudi zna da ste uspješno okončali i studij na Saobraćajnom fakultetu te ste stekli titulu diplomiranog inženjera saobraćaja. Da li imate neke planove u tom smjeru ili je rukomet vaša glavna opsesija?

Pored rukometa škola je uvijek bila tu. Trudio sam se da budem prije svega školovan čovjek, pa sve ostalo. To mi je za sada plan B i vjerovatno nakon rukometne karijere pokušat ću se okušati i tu. Rukomet je bez dileme prva ljubav.

Naša reprezentacija će u dvomeču predbaraža snage odmjeriti sa selekcijom Rumunije. Šta očekujete od ovih susreta?

Pa mislim da su šanse 50-50. Rumunija je sigurno ozbiljna reprezentacija i uvijek neugodna za protivnika. Imaju veoma jaku ligu i svake godine imaju klubove u ligi prvaka, što dovoljno govori o kvalitetu. Ali imamo i mi kvalitet i uz naše pravo izdanje ne sumnjam u prolaz dalje.

Možete li nam dati kratak osvrt na proteklo Evropsko rukometno prvenstvo?

Pokazi smo sigurno da se nismo tamo došli slučajno i prućžili smo po meni  odličan otpor rukometnim silama Norveškoj i Francuskoj, i vjerovatno budućoj rukometnoj sili Portugalu, protiv kojih smo bili blizu pobjede. Smatram da je ovo veliko iskustvo za nas i nadam se da ćemo se prije svega održati na najvećoj sceni u narednim prvenstima. Poslije ćega bi mogli ocekivati i rezultat.

Kao novajlija u rukometnoj reprezentaciji, možete li nam reči kakva je atmosfera u repki i ko vam je najviše pomogao kada ste došli u na prvo okupljanje.

Reprezentacija je sigurno najljepše iskustvo za svakog igrača, pogotovo mladog.  Atmosfera je uvijek odlična, svi momci su odlični. Prihvačen sam odlično od svih, iako sam nekoliko njih i poznavao od prije. Najviše vremena provodim sa mojim bivšim saigračem iz Gračanice, Adijem Ahmetaševićem i on mi je sigurno olakšao mnoge stvari na početku.

Na kraju šta bi ste poručili ljubiteljima rukometa u Bosni i Hercegovini?

Pozdravljam sve zaljubljenike u rukomet u Bosni i Hercegovini i iskreno se nadam da se vidimo što prije na rukometnim terenima.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Ženska rukometna reprezentacija BiH porazom otvorila nastup u predkvalifikacijama

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon dvanaest godina  prvi put je odigrala svoj zvanični …

Close