Home / Region / Makedonija / Vardar dobija novog vlasnika?

Vardar dobija novog vlasnika?

Makedonski prvak, prvak SEHA lige, i prošlogodišnji osvajač EHF lige prvaka, ekipa Vardara uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika.

Naime, prema pisanju srbijanski medija ruski biznismen Sergej Samsonenko odlučuo je napustiti skopski klub, a u svu priću oko Vardara umiješao se ukrajinski biznismen Rinat Ahmetov.

Rinat Ahmetov vlasnik Šaktara iz Donjecka namjerava svoje fudbalske poslove proširiti i na Makedoniju, a u kupovina bi uključivala i rukometni klub Vardar.

Samsonenko je tokom pet godina više pažnje posvečivao rukometnom klubu koji je prošle godine osvojio titulu prvaka Evrope, dok je fudbalski klub Vardar bio u drugom planu.

Da li će doći do realizacije ovog „transfera“ ostaje da se vidi, a da li će Rinat više pažnje posvetiti rukometu ili fudbalu, vjerovatno ćemo saznati vrlo brzo.

Ko je Rinat Ahmetov?

Rinat Ahmetov je svojevremeno bio jedan od najbogatijih Europljana, sa imovinom procjenjenom na čak 31 milijardu dolara

Ahmetov posjeduje firmu SCM, jednu od najvećih ukrajinskih finansijskih i industrijskih holding kompanija, koju je osnovao 2000. godine. Kompanija SCM se vremenom razvila u vodeću u Ukrajini i danas ima preko 100 firmi u oblasti energetike, bankarstva i osiguranja, telekomunikacija, medija i nekretnina.

Vrijednost ovih kompanija procjenjuje se od 12,8 do 22,7 milijardi dolara. “Metinvest”, koja posluje u okviru SCM grupe, osnova je njegovog biznisa, a bavi se čelikom i rudnicima i najveće je ukrajinska i jedna od najvećih evropskih firmi koja posluje sa čelikom i ugljem.

Ahmetov je vlasnik i fudbalskog kluba Šahtar Donjeck. Godine 2009. na njegovu inicijativu izgrađena je „Donbas arena“, prva u istočnoj Evropi napravljena po standardima UEFA.

Svijet Rukometa

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Jose Toledo novo pojačanje Vardara?

Vardar nastavlja sa sklapanjem momčadi za narednu sezonu u kojoj će pokušati odbraniti titulu Prvaka …

Close