pet. apr 3rd, 2020

Svijet Rukometa

Rukomet sa dušom!

Skandinavska bitka za historiju, Hansen ili Sagosen

1 min read

Trenutno najbolji rukomet igra se u Skandinaviji. Tako se barem nameće zaključak pred historijsko finale Svjetskog rukometnog prvenstva u kojem će snage odmjeriti selekcije Danske i Norveške.

Biće ovo okršaj i dvojice najboljih rukometaša svijeta Mikela Hansena i Sandera Sagesena. Ulog je veliki, i jedna i druga selekcija, eventualnom pobjedom, ispisat će historiju reprezentativnog rukometa u svojoj zemlji. Danci do sada na svom kontu imaju evropsko zlato, a aktuelni su i Olimpijski pobjednici, tako da bi im titula Svjetskog prvaka došla kao šlag na kraju.

U ovo finale Danci ulaze sa maksimalnim učinkom, skorom od devet pobjeda, a nakon što su se u finalu poigrali sa aktuelnom šampionom, selekcijom Francuske.

Mikel Hansen sa dvanaest pogodaka bio je neriješiva enigma za dvostrukog uzastopnog prvaka svijeta.

Na drugoj strani njegov klupski kolega Sander Sagosen, zvanično najbolji rukometaš svijeta za 2018. godinu u izboru IHF-a u susretu sa Njemačkom, u drugom polufinalu, postigao je šest pogodaka, ali je bio ključna karika u pobjedi svoje momčadi protiv jednog od domaćina šampionata.

Hendikep Norveške svakako je i povreda desnog beka Magnusa Abelvika Reda. Danci su već na ovom prvenstvu slavili protiv Norveške, rezultatom 30:26.

Hansen ili Sagosen, saznat ćemo danas od 17:30. Dvorana Jiske Benk Boksen je odavno rasprodata. Svih 15.000 srećnika uživaće u rukometnom spektaklu u sportu koji je jedan od najpopularnijih na sjeveru Evrope.

Svijet Rukometa

Close