Home / BiH Rukomet / Premijer liga (M) / Sergio Džidić – Još jedan vrhunski ‘proizvod’ škole rukometa Zrinjskog

Sergio Džidić – Još jedan vrhunski ‘proizvod’ škole rukometa Zrinjskog

Fantastična serija rukometaši Zrinjskog od osam uzastopnih pobjeda, prekinuta je porazom u Živinicama kod Konjuha. No, to ne umanjuje lijepu mostarsku sportsku priču koju je HMRK Zrinjski ove godine ispričao.

Niti jedan sportski kolektiv u Mostaru ne može se pohvaliti s toliko domaćih igrača u svojim redovima, a rukometaši imaju momčad sastavljenu od 90 posto Mostaraca.

HMRK Zrinjski je najbolji primjer kako je grad na Neretvi neiscrpan izvor rukometnih talenata. Grad koji je dao i još uvijek daje toliko sportaša, a nema ni pristojnu sportsku dvoranu.

Škola rukometa Zrinjskog najbolji je primjer kvalitetnog rada  s mladim sportašima, jer iz nje svake godine iznjedri rukometaš pred kojim je blistava igračka budućnost.

Najnoviji ‘proizvod’ iz spomenute škole je Sergio Džidić, 17-godišnji vratar HMRK Zrinjski koji je već u svojoj maloljetnoj dobi, bar u jednoj utakmici, postao junak kluba. Upravo zahvaljujući Sergiju, pobjednička serija Zrinjskog je došla do brojke osam, jer je u pretprošlom kolu protiv Slavije svojim obranama u finišu utakmice donio slavlje Plemićima.

Kako se snašao u ekipi sa starijim igračima, koji su njegovi sportski ciljevi i želje, Sergio je otkrio u razgovoru za Prvi.tv. No, krenimo redom, od samog početka…

„Rukometom sam se počeo baviti već sa šest godina. Oduvijek sam imao opsesiju za njim, sviđa mi se taj sport zbog njegovih karakteristika koje zahtjevaju fizičku i psihičku spremu. Privlačila me je ta pozicija vratara i smatram kako je on najvažnija karika u momčadi. Koliko fizički, toliko moraš biti i psihički spreman i tijekom svakog protivničkog napada treba imati visok nivo koncentracije. To me je oduvijek fasciniralo kod svjetskih vratara koji su čitavu utakmicu maksimalno koncentrirani i uvijek na svakoj lopti. Možda su i geni odigrali ulogu da postanem vratar jer mi je i mama Mirna (djevojački Suton) igrala na toj poziciji. Od samog početka sam u Zrinjskom, svoje prve rukometne korake sam napravio u dvorani na Bijelom Brijegu i evo sada sam došao i do prve momčadi. Najveći dio svoje rukometne karijere sam napravio u školi rukometa”, kazao je Sergio i nastavio:

„Trenutno sam najmlađi u ekipi, što ponekad može predstavljati određene probleme, ali momci su me prihvatili kao da sam ‘sto godina’ s njima, velika su mi podrška i na tome im se zahvaljujem.”

Nakon nešto lošijeg starta, gdje se ne može reći kako ste loše igrali, no ipak su se upisivali porazi, ušli ste u pobjedničku seriju koja je trajala osam utakmica. Što očekujete do kraja ove polusezone?

„Ja vjerujem u ovu momčad, imamo sjajne, kvalitetne igrače na svim pozicijama. Smatram kako nas poraz od Konjuha neće zaustaviti, već da ćemo nastaviti sa sjajnim igrama i ostvariti naš cilj, a to je da budemo među prve četiri momčadi. Razlike na vrhu nisu velike i drugom dijelu sezone ćemo gledati da iskoristimo priliku da se probijemo prema vrhu. Što se tiče nas kao ekipe, oduvijek vlada neko jedinstvo i dobra atmosfera u svlačionici. To su sve dobri momci na koje se uvijek mogu osloniti i znam da će mi pomoći kada mi je potrebno. Sa svima sam dobar, a kada bi trebao reći s kim sam najbolji, to su vjerojatno Marijan Marić i ovi mlađi momci zbog blizine u godištima.”

Zrinjski je trenutno četvrti na ljestvici s 18 bodova, a vodeći Izviđač ima 27, ali i utakmicu više. Pred Zrinjskim su još dvije utakmice u ovoj godini. Dolazi im Sloga iz Doboja, a zatim idu u Sarajevo kod posljednje Bosne. Na papiru to je već šest bodova, no treba ih se izboriti na parketu.

Najbolje pojačanje Zrinjskog ove sezone bilo je upravo na vratarskoj poziciji gdje je došao Crnogorac Goran Anđelić za kojeg se smatra kako je ponajbolji vratar lige.

„O Goranu imam samo riječi hvale. Koliko je dobar vratar, toliko je i dobar kao osoba. Uvijek mi pomaže koliko god ja njega ‘maltretirao’ sa savjetima. Velika mi je podrška i kada mi loše ide na parketu. Od njega smo dosta toga dobili u ova tri mjeseca koliko je s nama, i ja kao mladi vratar, ali i cijeli klub.”

Budući kako još nije navršio 18 godina, Sergio ima pravo nastupati za dva kluba, tj. može igrati Premijer ligu i ligu FBiH…

„Već u kolovozu sam se dogovorio s trenerom Medićem kako ću biti na toj dvojnoj registraciji, tj. da ću igrati i za Zrinjski i za Čapljinu. To je veliki plus za mene kao mladog vratara, jer tako skupljam minutažu koju ne bih dobio na nekim jakim gostovanjima, kao što su u Ljubuškom i evo sada u Živinicama. Svjestan sam kako pored vratara kao što su Anđelić i Kozina ne mogu dobiti previše mjesta. Tako da odlazim igrati u HRK Čapljinu kako bi stekao što više iskustva u ovoj sezoni. To je bio plan trenera Medića i smatram kako je odličan za mene.”

Sergio Džidić je zadovoljan radom trenera Zdravka Medića. No, prof. kineziologije Ivan Šprlje je taj koji više radi na vratarskim treninzima.

„Profesor Šprlje je kao i trener Medić, majstor svog zanata. On je također radio s vrhunskim sportašima i on mi mi postavlja vratarske treninge i afirmira me kao mladog sportaša.”

Rukometni uzori?

„Arpad Šterbik je oduvijek bio vratar u kojeg sam se ugledao i vratarski stil kakav bi ja želio imati. To je jedan od najboljih vatara u povijesti rukometa koji ima sve; visinu, reflekse, visoku koncentraciju i fantastičnu karijeru. Trenutno brani u Vardaru i jedan je od najzaslužnijih što su uzeli europski naslov 2016. godine.”

Uz rukometne talente kao što je Sergio Džidić, ali i ostali mladi momci iz Zrinjskog, za mostarski rukomet nema straha. Većina tih rukometaša je od samog početka zajedno, od prvih koraka do prve momčadi. Sergio je predvodnik svoje generacije u kojoj, kako kaže, ima još dosta dobrih rukometaša koji tek trebaju dobiti priliku. Neki od njih, kao što su Gabriel Šunjić, Tibor Bošnjak, Luka Lasić.., su počeli trenirati s prvom momčadi i njihovo vrijeme tek dolazi…

Izvor: Prvi.tv

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Zrinjski i Sloga podijelili bodove

U 11. kolu Premijer lige rukometaši Zrinjskog i Sloge iz Uskoplja podijelili su bodove u …

Close