Home / Ostalo / Rukometni savez BiH: Saopštenje za javnost
Foto: Samir Cacan - Mondo.ba

Rukometni savez BiH: Saopštenje za javnost

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, te izbjegavanja manipulacija sa odlukama Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, a i zbog toga što osjećamo dužnost da informišemo javnost o našim odlukama, obavještavamo vas da smo 20. septembra u Sarajevu održali nastavak prve i drugu sjednicu Upravnog odbora RSBiH imenovanog na skupštini 26. augusta 2018. godine.

U uvodnom dijelu prva tačka je bila rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, a svoje izlaganje imao je selektor A tima gospodin Bilal Šuman. Selektor Šuman upoznao nas je stvarima koje se potrebne reprezentaciji za oktobarski ciklus kvalifikacija. Upravni odbor se obavezao da će u što kraćem roku obezbijediti selektoru i reprezentativcima sve što je potrebno kako bi se pripreme, a i utakmice protiv Bjelorusije i Češke odigrale u normalnim uslovima.

Znamo da navijače, čelnike, trenera i igrače iz klubova najviše zanima tačka Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce i žene. UO RSBiH je donio sljedeće odluke kada je u pitanju takmičenje u muškoj Premijer ligi BiH za sezonu 2018/19:

• donesena je odluka da se aktuelni šampion BiH HRK Izviđač Ljubuški, koji nastupa u SEHA ligi, takmičenju u Premijer ligi BiH priključi u play-offu, a prvi rang domaćeg takmičenja u regularnom dijelu sačinjavat će 14 klubova
  • četrnaesti klub bit će MRK Goražde
  • u play-offu za šampiona BiH učestvovat će sedam prvoplasiranih ekipa u regularnom dijelu šampionata i Izviđač
  • prvoplasirani tim regularnog dijela šampionata dobit će broj 1 play-offu, a Izviđač će dobiti broj 2, dok će ostali klubovi od 3 do 8 biti poredani po plasmanu
  • u play-offu će se igrati po kup-sistemu do finala (pobjednik će biti onaj koji bude imao bolju gol-razliku u dva meča)
  • u finalu play-offa igrat će se na dva dobijena meča
  • takmičenje u Premijer ligi BiH počinje 10. oktobra, a kompletan kalendar bit će objavljen u što skorije vrijeme
  • prema dogovoru Upravnog odbora RSBiH Premijer ligu BiH napuštaju dva kluba, a popunjavat će je jedan klub iz Prve lige Republike Srpske i pobjednik play-offa Prve lige FBiH (grupe Sjever i Jug)
  • Upravni odbor RSBiH tražit će sastanak sa čelnicima SEHA lige, kako bi se definisao status RSBiH u toj organizaciji
  • u slučaju da predstavnik BiH ne bude igrao u SEHA ligi naredne sezone, iz Premijer lige će ispasti i treći klub
  • UO RSBiH se obavezao da će propozicije i pravilnike za sezonu 2019/20. donijeti do 31. 12. 2018. godne