Home / Evropa / Rukomet više neće biti isti, otišao je Thierry Omeyer

Rukomet više neće biti isti, otišao je Thierry Omeyer

Thierry Omeyer, po mnogima najbolji rukometni golman u historiji ovog sporta, završio je svoju profesionalnu igračku karijeru.

Posljednje kolo francuskog šampionata u kojem su rukometaši PSG-a na domaćem terenu ugostili ekipu Cesson-a, ujedno je i posljednji meč u karijeri popularnog Titija.

U 42. godini došlo je vrijeme za kraj, te je Omeyer nakon 25 godina profesionalnog bavljenja rukometom odlučio reči zbogom.

Teško je nabrojati sve ono što je u svojoj karijeri napravio ovaj rukometni velemajstor, ali krenut ćemo od početka.

Noćna mora mnogih rukometaša širom svijeta rukometom se počeo baviti sa svega devet godina u Cernay-u. U profesionalnom rukometu debitovao je već davne 1994. godine u ekipi Selestat HB, gdje se zadržao narednih šest godina.

U sezoni 2000/2001, prelazi u Montpellier Handball gdje se takođe zadržao narednih šest godina. Možda i najbolje godine i krunu karijere doživio je u Kielu, gdje je nastupao sedam godina u periodu od 2006. do 2013. godine.

Potom slijedi povratak u Montpellier gdje se zadržao samo jednu sezonu, a nakon procvata PSG-a, logičan korak u karijeri je bio prelazak u najbogatiji rukometni klub današnjice. U PSG-u se zadržao pet godina, i upravo iz PSG-a odlazi u zasluženu penziju.

Za reprezentaciju Francuske upisao je 356 nastupa i postigao 4 pogotka. U reprezentaciji je debitovao 1999. godine, a svoj posljednji nastup upisao je u finalu Svjetskog rukometnog prvenstva 2017. godine koje je odigrano u Francuskoj, gdje je Tity stigao do svog petog zlata na Svjetskim rukometnim prvenstvima.

Dva puta bio je zlatni na Olimpijskim igrama, 2008. u Bejingu i 2012. godine u Londonu. Takođe, na posljednjim ljetnim Olimpijskim igrama, održanim u Rio De Janeiru, sa reprezentacijom Francuske osvojio je srebrenu medalju.

Na svom kontu ima i pet zlatnih medalja sa Svjetkih rukometnih prvenstava i to, 2001. Francuska, 2009. Hrvatska, 2011. Švedska, 2015. Katar i 2017. Francuska, te dvije bronzane medalje, 2003. godine iz Portugala i 2005. godine iz Tunisa.

Tri zlata na evropskim rukometnim prvenstvima osvojio je 2006. godine u Švicarskoj, 2010. godine u Austriji i 2014. godine u Danskoj. Jednu bronzanu medalju sa Evropskog prvenstva donio je 2008. godine iz Norveške.

Četiri puta bio je prvak Evrope, deset puta prvak Francuske, sedam puta osvajač Kupa Francuske isto toliko Kupa La Ligue, šest puta prvak Njemačke i šest puta osvajač Kupa Njemačke. Četiri puta osvojio je Super Kup i Njemačkoj.

Omeyer je 2008. godine proglašen za najboljeg rukometaša godine, a 2010. godine za najboljeg golmana svih vremena u izboru IHF-a, sa 93,54% glasova.

U susjednoj Hrvatskoj neće ga pamtiti po lijepim uspomenama, jer upravo je Omeyer jedan od glavnih krivaca, zašto su „Kauboji“ toliko puta ostali sa suzama u očima.

Na kraju možemo samo reči, Tity hvala ti za sve što su učinio za ovaj sport. Rukomet više neće biti isti!

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Početak Bundeslige pomjeren za oktobar

Njemačka Bundeslige odredila je datum početka naredne sezone. Iako je planirano da prvenstvo krene u …

Close