Home / Ostalo / Rađa: RINK konvencija obavezujuća

Rađa: RINK konvencija obavezujuća

Vojislav Rađa, član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH istakao je kako je Savez u Sarajevu 2018. godine potpisao ugovor o sprovođenju RINK konvencije. On je još napomenuo da od septembra tekuće godine nijedan trener koji ne prođe kategorizaciju, a u skladu sa RINK-om, neće moći da radi ni sa jednom uzrasnom kategorijom na nivou BiH. Takođe je naglasio kako u ovom trenutku postoji samo trenerska organizacija Republike Srpske što nije slučaj u Federaciji.

– Dokumenta trenerske organizacije Republike Srpske su prevedena na engleski jezik i predočena su EHF-u koji je prihvatio ta dokumenta i dao saglasnost da se naprave normativna akta, planovi i programi edukacije u skladu sa RINK uputama i onim obavezujućim stvarima koje EHF traži. U prvom konkursu imamo više od 80 prijavljenih trenera, ali ljudi koji predstavljaju dio Federacije, odnosno iz Herceg-Bosne pokušavaju da to zaustave. Oni imaju dvojno državljanstrvo i više im odgovara da odu u Hrvatsku da to urade i da dobiji prvu, drugu i treću kategoriju prema RINKU-u, a na drugoj strani naši treneri ispaštaju – jasan je Rađa.

Član Upravnog odbora RS BiH vjeruje u povoljan ishod po pitanju RINK konvencije.

– Naš predsjednik Marinko Umičević je otvorio podračun za edukaciju trenera. Nadam se da ćemo, bez obzira na sve probleme, uspjeti da poslije drugog konkursa skupimo preko 100 trenera koji će do kraja jula biti upisani i da će uspjeti barem tu prvu kategoriju da obezbijede do početka nove takmičarske sezone – poručio je Rađa koji je na kraju dodao:

– Želimo da napravimo i jedinstveni registar igrača, a do sada je u Federaciji BiH vladao totalni haos. Ovo je vrlo važno da se uradi, jer bi klubovi za svoje mlađe rukometaše prilikom odlaska iz matične sredine mogli da dobiju do 3.000 franaka po osnovu edukacije, i naravno uz odgovarajuće dokaze da su igrali za taj klub. I na ovom polju mi dokazujemo koliko nam je stalo, baš kao i da se igra Premijer liga i mi nikada ništa nismo bojkotovali.

Preporučujemo da pročitate..

Niklas Landin proglašen za najboljeg igrača svijeta u 2019. godini

Golman Kiela i Danske rukometne reprezentacije proglašen je za najboljeg igrača svijeta, u izboru IHF-a, …

Close