Home / BiH Rukomet / Premijer liga (M) / Počinje nova sezona Premijer lige, godinama unazad bez značajnijih promjena
Foto: Samir Cacan - Mondo.ba

Počinje nova sezona Premijer lige, godinama unazad bez značajnijih promjena

Nova takmičarska sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i u muškoj i u ženskoj konkurenciji zvanično će početi danas. Utakmicama prvog kola i službeno će krenuti nova sezona najelitnijeg rukometnog takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Već danas na rasporedu su dva susreta. U Vogošći će snage odmjeriti ekipe Vogošće i Slavije, dok će u Banjaluci na megdan RK Borac M:Tel i RK Sloboda.

Takmičenje je trebalo početi prije sedam dana, no zbog problema oko istupanja ekipe HMRK Zrinjski, isto je pomjereno za danas. Kao i prethodnih godina, tako i ova nije mogla bez trzavica do pred sami početak prvenstva. Pa tako do skoro nismo znali ukupan broj ekipa koje će se ove godine takmičiti u Premijer ligi BiH. Kada je konačno definisano, desio se problem oko istupanja ekipe HMRK Zrinjski, pa je start lige odgođen za sedam dana.

Tako će ove godine u Premijer ligi nastupati ukupno šesnaest ekipa. Od ove sezone u društvu najboljih ekipa nećemo gledati RK Derventa iz Dervente i HMRK Zrinjski, a od noviteta tu su ekipe RK Iskra iz Bugojna, RK Sloboda iz Tuzle i RK Drina iz Zvornika.

Novost je da ove godine neće biti doigravanja za prvaka, zbog toga što ove godine Bosna i Hercegovina neće imati predstavnika u SEHA ligi pa će i aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, ekipa RK Izviđača, nastupati u regularnom dijelu prvenstva.

Što se tiće djevojaka, u Premijer ligi za rukometašice će i ove godine nastupiti dvanaest ekipa. Novina je povratak nekadašnjih prvaka ove lige, ekipa Zrinjskog i banjalučkog Borca.

Ukoliko ne bude promjena propozicija u toku prvenstva, što je već nekoliko godina ustaljena praksa, Premijer ligu će na kraju prvenstva napustiti tri posljednjeplasirane ekipe, dok će ligu popuniti prvaci prvih liga Federacije, sjever i jug, te prve lige RS-a..

U muškoj konkurenciji titulu prvaka brani ekipa RK Izviđač dok u ženskoj konkurenciji već nekoliko godina dominira ekipa ŽRK Grude.

Godinama bez značajnijih promjena

Godinama unazad najelitniji rang bh rukometa, nije doživio nikakve značajnije promjene. Jedina značajnija promjena je promjena propozicija koje se mjenjaju i do nekoliko puta u toku prvenstva. Osim promjena propozicija česte su promjene i taksi za službena lica na utakmicama, pa je tako liga svake godine skuplja i skuplja.

Primjera radi, organizacija jedne domaće utakmice u narednoj sezoni, klubove će koštati ni manje ni više nego 810 KM.

Takođe, liga i u novu sezonu ulazi bez službenog sponzora. O TV prijenosima utakmica suvišno je i govoriti, jer i to je jedan od problema koji prati najelitniji rang bh rukometa.

Iako je prema propozicijama takmičenja za prethodnu sezonu bilo planirano odigravanje Super Kupa, u kojem bi snage odmjerili prvak i pobjednik Kupa Bosne i Hercegovine, do organizacije istog nije došlo.

Vjerovatno se Super kup zagubio i čestim promjenama propozicija.

Sve u svemu, „veliki“ je napredak da liga uopšte počinje, obzirom na sve probleme koji prate naš rukomet već godinama. Mi se iskreno nadamo da će se problemi uskoro riješiti a da ćemo mi istinski ljubitelji rukometa uživati u rukometu.

Kao i proteklih sedam godina, portal Svijet Rukometa pratit će ligu. Izvještavat ćemo rukometnu javnost sa terena širom Bosne i Hercegovine, a tu su i naše tabele gdje možete pogledati poredak ekipa nakon odigranih susreta.

Parovi I. Kola – Muškarci

RK Borac M:tel – RK Sloboda 18:00
RK Vogošća PH – RK Slavija 18:00

RK Lokomotiva – RK Bosna Vispak
RK Iskra – RK Leotar
RK Konjuh – MRK Sloga (GV)
RK Sloga Doboj – RK Izviđač
RK Maglaj – RK Drina
RK Gračanica – RK Goražde

Parovi I. Kola – Žene

ŽRK Zrinjski – ŽRK Grude
ŽRK Izviđač – ŽRK Krivaja
ŽRK Borac – ŽRK Jedinstvo Brčko
ŽRK Goražde – ŽRK Dubica
ŽRK Hadžići – ŽRK Katarina
OŽRK Jedinstvo Tuzla – ŽRK Mira

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Borac m:tel još nije zaokružio tim za narednu sezonu: Za Evropu i SEHA potrebna pojačanja

Rukometaši Borac m:tela okitili su se petom titulom šampiona BiH i ponovo će nastupiti u …

Close