Home / BiH Rukomet / Premijer liga (M) / Počinje borba, ko ulazi a ko ispada?
Foto: Samir Cacan - Mondo.ba

Počinje borba, ko ulazi a ko ispada?

Rukometna Premijer liga i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, barem što se tiće regularnog dijela takmičenja stigla je do kraja.

Proteklog vikenda odigrani su posljednji susreti, te smo u obe konkurencije saznali koje ekipe nastavljaju takmičenje u Play off-u, dok na drugu stranu, još uvijek nije poznato ko će napustiti Premijer ligu, barem ne u muškoj konkurenciji.

Da je ovo uređena zemlja sa uređenim institucijama i sistemom, ni to ne bi bio problem, međutim kod nas uvijek postoji ono ali?

Pravila igre postoje, a to su „Propozicije takmičenja“ i ovaj dokument bi trebao biti vodilja i glavna smjernica, kako se treba organizovati i voditi jedno takmičenja.

Prema „Propozicijama takmičenja za sezonu 2018/2019.“ iz Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometaše ispadaju dvije posljednje plasirane ekipe iz prvog (ligaškog) dijela takmičenja, dok će Premijer ligu za sezonu 2019/2020 popuniti dvije ekipe, jedna iz RSFBiH jedna iz RSRS-a.

Odluka o načinu popunjavanja Premijer lige i načinu ispadanja vrijedi za tekuću i narednu sezonu elitnog rukometnog takmičenja u Bosni i Hercegovini, barem tako kaže član 95. Propozicija Premijer rukometne lige Bosne i Hercegovine.

Prema ovim pravilima, ligu bi trebale napustiti ekipe Slavije i Dervente, što nije sporno, no sada se pojavila ideja kako će iz Federacije uči dvije ekipe a iz RS-a jedna.

Predstavnici Republike Srpske bez dileme, pravila su jasna

Za predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske, Marinka Umičevića, dileme nema, kako kaže, želje su jedno a pravila su jasna.

“Pravila postoje, ispadaju dva kluba i ulaze dva, najbolji klubovi iz RS i FBiH. FBiH ima dvije prve lige, Sjever i Jug i oni hoće da uđu pobjednici obje lige u bh. ligu, vidjećemo šta će biti odlučeno na sjednici Upravnog odbora RS BiH. Želje su jedno, ali pravila su jasna”, istakao je u razgovoru za Nezavisne, Marinko Umičević, predsjednik rukometnog saveza Republike Srpske, dodajući da je stav RS RS da se poštuju pravila.

Predstavnici Rukometnog saveza Federacije BiH za ulazak dvije ekipe iz Federalnog dijela

Proteklog vikenda u Mostaru je održana Skupština Rukometnog saveza Federacije BiH gdje je ponovo zauzet stav da u Premijer ligu naredne godine trebaju uči dvije ekipe iz Federacije i to prvaci Prvih liga sjever i jug.

“Trebalo bi da ispadnu tri kluba, a po nekim propozicijama koje su donesene poslije toga, dva. Skupština RS FBiH je potvrdila odluku UO federalnog saveza da minimum dvije ekipe iz FBiH treba da uđu u bh. ligu, a to su prvaci Sjevera i Juga. Bilo bi korektno i realno da iz lige ne ispadnu tri kluba iz RS i da Lokomotiva ostane u takmičenju. S obzirom na to da se Izviđač vraća u takmičenje, ako ispadnu tri kluba, imali bismo neparan broj učesnika, tako da mislim da bi se moglo postići kompromisno rješenje i da se liga proširi sa 14 na 16 klubova”, rekao je Asim Šahman, član UO RS BiH i predsjednik RS FBiH.

Nelogičnosti u Play Off-u Premijer lige za rukometašice

Što se tiće djevojaka Premijer ligu naredne sezone napuštaju dvije ekipe i to ŽRK Ilidža i ŽRK Hrasnica. Ove godine novost u ženskoj konkurenciji je i doigravanje za prvaka, ali ni tu ne možemo da ne komplikujemo.

U skladu sa članom 95. Propozicija takmičenja PLBiH za rukometašice, četiri prvoplasirane ekipe i to HŽRK Grude, ŽRK Izviđač, ŽRK Hadžići i ŽRK Krivaja osigurale su nastavak takmičenja „Play off za prvaka PL BiH“ u koji prenose osvojene bodove, iz regularnog dijela takmičenja.

Gledajući bodovni skor na kraju regularnog dijela prvenstva, ekipa Gruda sasvim zaluženo zauzima prvo mjesto sa maksimalnim brojem osvojenih bodova, dok se na drugoj poziciji nalazi ekipa ŽRK Izviđač, sa 51, osvojenim bodom, 15 manje od prvoplasirane ekipe Gruda.

Prostom matematičkom računicom možemo doći do zaključka da, ekipa Gruda mora izgubiti u svih šest susreta doigravanja, a da ekipa Izviđača slavi u svih šest susreta, kako bi Grude izgubile prvu poziciju, što je u ovom trenutku nemoguće.

Postavlja se pitanje, zašto je potrebno odigrati još šest kola doigravanja? Ukoliko se uzme u obzir da će ekipe za ovih šest susreta potrošiti u prosjeku po 1000 KM za utakmicu, logično je pitanje, kome su potrebni dodatni troškovi, kada znamo da nam ekipe svakako jedna sastavljaju kraj sa krajem.

Mogučnost proširenja Premijer lige za rukometaše

Godinama iza nas u trendu je bilo da se Premijer liga svake godine proširuje, jer su nečije želje takve. Iako je prije nekoliko godina dogovoreno da se ide u smanjenje lige, pa su prije tri sezone Premijer ligu napustile četiri ekipe, upravo u cilju skračenja lige, ove godine u rukometnim „koluarima“ kruži priča da bi naredne godine, Premijer ligu trebalo činiti čak 18 ekipa.

Kada može jedna „Bundesliga“ zašto ne možemo i mi. Logika je takva, a vidimo dokle nas je ta logika dovela.

Svijet Rukometa

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Sloboda ostala bez važnog igrača: Žao mi je što odlazim, finansije su bile prepreka

Srednji bek tuzlanske Slobode, Harun Hamzabegović (22), nije se pojavio na „prozivci“ tog kluba i, …

Close