čet. jan 23rd, 2020

Svijet Rukometa

Rukomet sa dušom!

Oni dolaze, Miloš Kos: Svaka minuta odigrana u SEHA ligi mi je dragocjena

3 min read

Miloš Kos, još je jedan šesnaestogodišnjak iz Bosne i Hercegovine pred kojim je svijetla rukometna budućnost. Kos je jedan od najtalentiranijih igrača u regionu i novo lice u rubrici „Oni dolaze“ na portalu Svijet Rukometa.

Pred početak ove sezone Kos je iz Kozarske Dubice stigao u ekipu aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, RK Izviđač, a sa samo šesnaest godina iskusio je igranje SEHA regionalne rukometne lige.

Svojevremeno je u svojoj kategoriji bio prvak Bosne i Hercegovine na državnom prvenstvu, a takođe sa ekipom Kozarske Dubice bio je redovni učesnik svih velikih turnira širom regije, gdje je gotovo uvijek iskakao iz prosjeka.

Miloš Kos (Broj 5) na turniru “Rukomet u Srcu”

On je već bio je u Sarajevu na okupljanju selekcija U16 i U18, koje je organizovao selektor A reprezentacije BiH Bilal Šuman, koji očigledno u njemu vidi veliki potencijal, a to su uvidjeli i mnogi klubovi koji pokazuju interesovanje za njega.

Miloš Kos je trenutno kadetski reprezentativac Srbije.

U razgovoru za portal Svijet Rukometa, Miloš je govorio o svojim rukometnim počecima, dosadašnjem rukometnom „stažu“, uzorima, planovima za budućnost i mnogim drugim temama.

Koliko već dugo treniraš i zašto si se odlučio baš za rukomet?

Rukomet treniram osam godina. Obzirom da sam iz rukometne porodice nije bilo teško odlučiti kojim ću se sportom baviti. Zajedno sa bratom i drugarima iz razreda krenuo sam na rukometne treninge.

Kada si shvatio da je rukomet pravi sport za tebe?

Pa već nakon par prvih treninga i učenja prvih rukometnih elemenata shvatio sam da je to pravi sport za mene. Kako je vrijeme odmicalo vidio sam da nisam pogriješio što sam se odlučio za rukomet.

Ko je tvoja najveća podrška?

Moja najveća podrška su moji roditelji, sestra i brat koji su uvijek uz mene bez obzira da li sam  dobro ili loše odigrao, oni me uvijek hrabre i bodre i sa njima često razgovaram o rukometu.

Miloš Kos na Press konferenciji RK Izviđač CO – Slaven Tomić i Mario Bjeliš

Dobitnik si brojnih priznanja i nagrada. Ima li neko priznanje koje bi posebno istakao?

Priznanja ima jako puno, a nadam se da će ih biti još. Ne bih ja tu ništa izdvajao zato što mi je svaka nagrada bitna i za nju me vežu lijepe uspomene. Sve te nagrade su uvijek motiv više za dalji rad i napredovanje u rukometu.

Škola, treninzi, utakmice, daleka putovanja. Da li je teško uskladiti sve te obaveze?

Trudim se da svoje obaveze u školi uskladim sa obavezama u rukometu. Uglavnom sam dobro organizovan pa za sada sve funkcioniše dobro.

Koliko imaš slobodnog vremena i kako ga ispunjavaš?

Slobodnog vremena i nemam baš na pretek ali ga ima dovoljno za druženje sa saigračima i prijateljima iz škole.

Ove godine imao si mogućnost da zaigraš i u SEHA ligi. Kakav je dojam ostavilo na tebe ovo takmičenje?

Da, ove godine sam imao priliku da debitujem u SEHA ligi . Meni kao jako mladom igraču svaka minuta u ovom takmičenju je dragocijena. Dueli su mnogo snažniji igra se mnogo brži i eksplozivniji rukomet te koncentracija mora biti na visokom nivou jer se igra protiv sjajnih ekipa među kojima je i prvak Evrope Vardar a i ekipe koje igraju Ligu prvaka.

Ko su tvoji sportski uzori?

Ima mnogo sportista koji su jako uspiješni i koji se izdvajaju od ostalih. Moji najveći uzori su Daniel Narcis, Nikola Karabatić i Ivano Balić.

Sa kojim igračem bi volio zaigrati u budućnosti i u kojem klubu?

Mnogi klubovi imaju jako dobre igrače, a svakom od nas je želja da zaigra sa najboljim igračima svijeta kao što su Hansen, Palmarson, Karabatić.

Tvoji planovi za budućnost?

Trenutno ne razmišljam toliko o budućnosti, ali svakako postoji želja da jednog dana nastupam u jednoj od najjačih liga u Evropi.

Za kraj, imaš li neku poruku za ljubitelje rukome?

Trenirajte rukomet i pratite Svijet rukometa.

Svijet Rukometa

Close