Home / BiH Rukomet / Reprezentacija / Legenda danskog rukometa: Ponosan sam što sam dio bh. tima

Legenda danskog rukometa: Ponosan sam što sam dio bh. tima

Rukometna reprezentacija BiH u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo krenut će s velikim pojačanjem na klupi. Pomoćnik selektora Bilala Šumana postao je Lasse Boesen, legendarni danski rukometaš, koji je sa svojom selekcijom osvojio evropsko zlato 2008. godine te svjetsko srebro tri godine kasnije.

– Ponosan sam što mogu biti dio rukometne reprezentacije BiH.  Prihvatio sam ponudu jer sam vidio neke utakmice BiH u posljednje vrijeme i vidio sam veliku priliku. Nadam se da su svi spremni da vrijedno rade i mislim da možemo nešto zajedno postići – kaže Boesen.

On ističe da u našem timu vidi grupu mladih igrača, ali i neke iskusne te da neki naši igrači sada igraju u najboljim svjetskim ligama.

– Kada igrate u najboljim klubovima i ligama, poznajete igrače i shvatate šta znači živjeti u skladu sa svojom profesijom. Ja to vidim u bh. igračima, jednostavno dobri su – objašnjava Boesen šta ga je privuklo da se priključi našem timu.

Naša reprezetacija u četvrtak utakmicom protiv Bjelorusije počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. U Grupi 5, pored naše reprezentacije i Bjelorusije, takmiče se Češka i Finska, a dvije prvoplasirane selekcije direktno će osigurati plasman na Evropsko prvenstvo, koje će prvi put brojati 24 reprezentacije.

– Uvijek je teško kvalificirati se, ali BiH mora imati ambiciju da pobijedi sve utakmice kod kuće. Zbog publike i atmosfere to mora biti tako. Bjelorusija u gostima je prva utakmica, jako teška jer mislim da smo otprilike na istom nivou razvoja kao timovi. Uzeti bod ili dva tamo bio bi veliki korak za nas – kaže Boesen.

Kaže da nikada nije vidio publiku u Tuzli, ali je puno slušao o sjajnoj atmosferi kada igra naša reprezentacija.

– Nisam nikada igrao protiv BiH, ali očekujem da publika bude 100 posto uz tim i napravi pritisak na protivnike. Siguran sam da će igrači uraditi sve što je do njih – zaključio je legendarni Danac.

Izvor: Faktor.ba

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Juniorke porazom otvorile nastup na EURU

Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas na otvaranju Evropskog prvenstva B divizije, …

Close