Home / Hrvatska 2018 / KONAČNI POPIS FRANCUZA ZA EURO U HRVATSKOJ IMAO JE SAMO JEDNO IZNENAĐENJE Velikan stišava situaciju: Ne brinite za nas, imamo dovoljno pravih rješenja

KONAČNI POPIS FRANCUZA ZA EURO U HRVATSKOJ IMAO JE SAMO JEDNO IZNENAĐENJE Velikan stišava situaciju: Ne brinite za nas, imamo dovoljno pravih rješenja

Francuzi su svijetu originalno objelodanili 16 rukometaša s kojima će krenuti u lov na četvrto europsko zlato, nakon Švicarske (2006), Austrije (2010) i Danske (2014).

Izbornik Didier Dinart i njegov pomoćnik GuillaumeGille na društvenim su mrežama objavili fotografiju trenerske ploče s ucrtanom polovicom rukometnog terena, a na sedam različitih pozicija bilo je raspoređeno 16 veličanstvenih, doduše, većinom mladih Francuza.

I dok su Francuzi na popisu bezuspješno pokušavali pronaći LukuKarabatića, njegovo ime stidljivo je virilo s lijeve strane ploče, izvan terena. Nalazilo se ispod druge rezerve, Romaina Lagardea, srednjeg vanjskog HBNantesa.

Francuska logika

Razlog takve Dinartove odluke? Nagnječenje Lukina gležnja. Ipak, izbornik je izjavom nakon objave popisa smirio bilo nacije.

– Luka Karabatić je 18. Nakon dodatnih pregleda mogu reći da je njegova ozljeda lakše prirode. Nadam se da će nam se pridružiti tijekom prvenstva. Bit će dio naše hrvatske avanture – rekao je Dinart, koji će Luku i Lagardeamoći pozvati u bilo kojem dijelu natjecanja osim u prvoj fazi, u Poreču.

Većih iznenađenja u ostatku kadra nije bilo. Uz očekivanog Karabatića, zbog ozljede na popisu također nema i Oliviera Nyokasa, lijevog vanjskog Nantesa, kao i njegova kolege na poziciji Williama Accambraya.

Velika će odgovornost stoga pasti na Timotheya N’Guessana, 25-godišnjeg igrača PSG-a, koji je jedini lijevi vanjski u momčadi. Ipak, na njegovu će poziciju češće ulaziti Nikola Karabatić, dok će Nicolas Claire iz Nantesa sigurno dobiti puno minuta na srednjem vanjskom kao drugi izbor iza Nikole.

– Ovaj popis održava našu logiku. Zbog ozljeda smo sa šireg popisa morali pozvati pivota Benjamina Afgoura (Montpellier) i lijevo krilo Raphaëla Caucheteuxa (St. Raphaël). Imamo dovoljno rješenja za ovo prvenstvo – zaključio je Dinart, koji je s popisa, osim navedenih igrača, za ovo EP definitivno izbacio mlade nade Dylana Nahija, Yanisa Lennea i trećeg vratara Juliena Meyera.

Na vratarskoj poziciji nakon dugo godina nema Thierryja Omeyera, a prednost su dobili iskusni Cyril Dumoulin, koji vrhunski brani u Nantesu, i prvi vratar Vincent Gerard iz Montpelliera.

Lijevo krilo PSG-a Dylan Nahi pridružio se pripremama mlade reprezentacije, dok je Yanis Lenne iz Barcelone ispao zbog velike konkurencije na desnoj strani. Iako je na desnom krilu formalno napisano jedino ime Luca Abaloa, tu je i odlični Valentin Porte, dok će na desnom vanjskom Tricolori imati sjajnu konkurenciju: Barcelonina Diku Mema, PSG-ova Remilija i Dipandu iz St. Raphaëla.

Remili ima 22, Mem 20, a Dipanda 29 godina. Iz objektivnih razloga čini se da Francuze na toj poziciji u budućnosti čeka pregršt golova i atraktivnih poteza.

– Nisam puno očekivao i mislim da mogu puno toga naučiti, još sam ja daleko od onoga što mogu postići. Još moram raditi, prvo na obrani i pucačkoj tehnici, a to ću naplatiti jednog dana. Sretan sam što se pridružujem timu francuskih juniora, a to je za mene velika sreća – kazao je nakon objavljenog popisa najmlađi u redovima Tricolora, Dylan Nahi.

Svake četiri godine

I to je, zapravo, misao vodilja francuskog rukometa u posljednjih 15-ak godina. Ma koliko velikih ili nadolazećih zvijezda imali u ekipi, nikada od njih nećete čuti da se nešto ne može popraviti ili poboljšati, uvijek postoji prostor za napredak. Zato se Les Bluesa i na ovom turniru treba paziti. Oni nikako nisu favoriti iz sjene, već legitimni pretendenti na europski naslov, a što je najgore za druge reprezentacije, njihovo vrijeme tek dolazi.

2006, 2010, 2014… Europski naslov svake četiri godine. Neće valjda i kod nas.

Izvor: Filip Ožbolt | Sportske Novosti

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

VELIKA PROMJENA Evo kako će izgledati sljedeći rukometni Euro

Sljedeće Europsko rukometno prvenstvo igrat će se 2020. godine u tri države, prvi put u …

Close