Home / Evropa / Kolonija španski trenera vlada Evropom i svijetom

Kolonija španski trenera vlada Evropom i svijetom

Rukometna reprezentacija Srbije prije sedam dana dobila je novog selektora. Nakon što je u posljednjim dekadama čak osamnaest domaćih trenera prodefilovalo kroz selektorsku ulogu na klupi Srbije, „Orlovi“ su po prvi put na klupi dobili jedno strano trenersko ime.

Toni Gerona, španski rukometni stručnjak sjeo je na vruću klupu, a od njega se očekuje da uradi ono što njegovi predhodnici nisu mogli. Vratiti Srbiju na rukometnu mapu Evrope i sakupiti rasuti igrački kadar koji se do sada nije odazivao pozivima selektora. Izgleda da je za sada na pravom putu, jer je svoj povratak u nacionalni dres najavio najbolji rukometaš Evrope za 2019. godinu, Petar Nenadić.

I Španci su pomalo bili u čudu nakon imenovanja Gerone na mjesto selektora Srbije. Ugledna Španska Marca tekst započinje riječima „Jedna od rukometnih škola sa najdužom tradicijom koja je dugo godina bila na čelu ovog sporta, okrenula se Toniju Geroni, kako bi ispravili put svog muškog tima, koji je u posljednjim godinama spalio osam trenera na svojoj klupi“ zaključuju Španci.

Imenovanjem Gerone nastavljan je trend da su španski treneri trenutno najtraženija roba u međunarodnim rukometnim vodama.

Španci svoj trenerski posao obavljaju u skoro svim dijelovima svijeta, a trenutno je čak devet njih na selektorskim funkcijama širom svijeta.

Što se tiće klupskog rukometa i tu je situacija skoro identična. Xavier Pascual već deset godina sjedi na klupi Barcelone a u prošlosti je vodio u nacionalni tim Rumunije u periodu od 2016. do 2018. godine. Raul Gonzales trenutno sjedi na klupi PSG-a a prije godinu dana vodio je i Makedonsku rukometnu reprezentaciju od 2017. do 2019. godine.

Antonio Carlos Ortega trenutni trener TSV Hannovera u prošlosti je vodio KIF Kolding (2016.-2017.), Veszrem (2012.-2015.) a sjedio je i na klupi Japanske rukometne reprezentacije (2016.-2017.).

Trenutni trener mađarskog diva Telekom Veszprema, David Davis, vodio je reprezentaciju Egipta (2018.-2019.), bio pomoćni trener Ruskog nacionalnog tima ( 2017.-2018.), te trener ŽRK Vardar i pomoćni trener u RK Vardar u eri Raula Gonzalesa kao glavnog trenera.

Talant Dušebajev od 2014. godine predvodi poljski Viva Kielce, a uporedo je bio selektor Mađarske u periodu od 2014. do 2016., a kasnije i Poljske od 2016. do 2017. godine. Prije dolaska na klubu Kielcea vodio je Atletico Madrid i Ciudad Real.

Juan Carlos Pastor bivši selektor Španije u vremenu od 2004. do 2008. trenutno je trener mađarskog Pick Szegeda. Xavi Sabate novi je trener našeg Mirsada Terzića koji vodi poljski Wisla Plock. U Wisli je od 2018. godine a u prošlosti je vodio mađarski nacionalni tim od 2016. do 2017. kada je uporedo sjedio i na klupi Telekom Veszprema, gdje je takođe sarađivao sa Mirsadom Terzićem.

Chema Rodriguez prije nekoliko dana preuzeo je portugalsku Benficu, nakon što se odlučio za odlazak u igračku penziju. Rodriguez će uporedo raditi kao pomoćni trener u Mađarskoj reprezentaciji.

EHF Final Four

Prošlogodišnje izdanje završnog turnira EHF Lige prvaka ugostilo je četiri Španska trenera. Xavi Pascual  predvodio je Barcelonu, David Davis mađarski Telecom Veszprem, Roberto Garcia Parrondo makedonski Vardar i Talant Dujšebaev poljski Viva Kielce.

I ove godine, a nakon što je Evropska rukometna federacija pomjerila završni turnir EHF Lige prvaka za decembar mjesec, te otkazala eliminacionu fazu Lige prvaka, na završnom turniru ponovo će učešće uzeti tri španska trenera. Raul Gonzales sa PSG-om, David Davis sa Telecom Veszpremom i Xavi Pascual sa Barcelonom.

Četvrti finalista, ekipa Kiela ima domaćeg stručnjaka, Filipa Jichu.

Vardarovo rukometno čudo

Skopski Vardar u posljednje tri godine osvojio je dvije titule prvaka Evrope. Upravo pod rukovodstvom španaca, Raula Gonzalesa koji klub vodio u periodu od 2014. do 2018. godine kada je Vardar prvi put postao prvak Evrope. Interesantno je da je Gonzales za pomoćnika imao još jednog španca Davida Davisa.

Nakon njihovog odlaska 2018. godine klub preuzima još jedan Španac, Roberto Garcia Parrondo koji će dvije godine poslije svojih prethodnika, titulu prvaka starog kontinenta ponovo vratiti u Skoplje.

Parrondo je napustio Vardar nakon pokoravanja Evrope, te se posvetio poslu na klupi reprezentacije Egipta, koji je domaćin narednog Svjetskog rukometnog prvenstva koje je na rasporedu u januaru 2021. godine.

Parronda je na klupi Vardara naslijedio David Pisonero, još jedan Španjolac, međutim Pisonero se nije dugo zadržao na klupi Vardara zbog svih problema koje je uzrokovala teška financijska situacija u Skoplju.

Dominacija Španjolskog rukometa

Nije ni čudo što Španci osvajaju medalje gdje god se pojave, obzirom na konkurenciju trenera koji bi mogli predvoditi nacionalni tim jedne od najsupješnijih rukometnih nacija u Svijetu.

Španska rukometna reprezentacija na posljednjih pet evropskih rukometnih prvenstava osvojila je ćak četiri medalje. Na posljednja dva prvenstva starog kontinenta Španci su uzeli zlato a u Evropi su treća najuspješnija momčad na evropskim rukometnim prvenstvima.

Pregled selektorskih funkcija

Jordi Ribera – Španija (2016. – )
Valero Rivera – Katar (2013. – )
Diego Soto – Čile (2016. -)
Manolo Cadenas – Argeintina (2017. -)
Toni Gerona – Srbija (2020. -)
Roberto Garcia Parrondo – Egipat (2019. -)
Fernando González – Kolumbija (2019. -)
Jorge Duenas – Brazil žene (2017. –)
Dani Gordo – Brazil (2020. – )

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

In Memoriam: Preminuo član zlatne generacije Metaloplastike, Zlatko Portner

Nekadašnji rukometaš Metaloplastike i jedan od najbolji igrača zlatne generacije jugoslavenskog rukometa, Zlatko Portner, iznenada …

Close