A+ R A-

Slučaj Borac, bumerang stanja u BiH rukometu

Bosna i Hercegovina od naredne sezone neće imati svog predstavnika u regionalnom rukometnom takmičenju SEHA liga. Odluka je to koja je saopćena prije nekoliko dana. Rukometna javnost u BiH ogorčena je ovakvim potezom čelnika SEHA lige, iako su iz Uprave aktuelnog prvaka BiH RK Borac M:tel uvjeravali BiH javnost, da su ostale samo još sitnice i da će Borac biti učesnik po mnogima najkvalitetnije rukometne lige u svijetu, to se na žalost nije desilo.

Danas je pristiglo i saopćenje u kojem je direktor SEHA lige Siniša Ostojić „pokušao“ objasniti zašto je BiH izgubila svoje mjesto u SEHA ligi.

Naime, kako se navodi, Borac neće moći obezbijediti prijenose u HD rezoluciji, što je glavni razlog ovakve odluke za izostavljanje i neučestvovanje u ligi naredne sezone.

Da li namjerno ili slučajno, Ostojić je naveo kako je Srbija mnogo interesantnija od Bosne i Hercegovine te da su upravo klubovi iz Srbije dobili prednost ispred BiH.

Ovakva odluka, bez obzira na razloge iste mogla se naslutiti još u aprilu mjesecu ove godine, kada je Božidar Đurković izabran za podpredsjednika SEHA lige na redovnoj skupštini. Tada je već Đurković, koji je inaće i predsjednik UO Rukometnog saveza Srbije, najavio povratak srpskih klubova u SEHA ligu.

Mnogi su već tada uvidjeli model ulaska Srbije u ovo takmičenje, i to na naćin preko leđa klubova u BiH. Srpski klubovi nisi bili učesnici protekle sezone, a razlog tome je što nisu ispunjavali organizacijske uslove propisane od strane SEHA lige.

Dalo bi se zaključiti da razlozi ovakve odluke nemaju nikakvog smisla obzirom na činjenicu da se danas HD signal može reprodukovati sa obićnog mobilnog telefona a kamoli putem profesionalne opreme. 

Bez obzira, ukoliko je i stvarni razlog „HD signal“, zašto jednostavno RK Borac M:tel nije prekrižen, a mjesto ponuđeno npr RK Izviđač iz Ljubuškog ili RK Konjuh iz Živinica, obzirom da su navedene tri ekipe uslovno rečeno „podijelile“ prvo mjesto u Ligi za prvaka sa 9 osvojenih bodova, te da je RK Borac M:tel postao prvak BiH zahvaljujući samo boljoj gol razlici. 

Drugim riječima, nije suspendovan Borac, suspendovana je Bosna i Hercegovina.

Oni malo bolji poznavaoci rukometnih prilika u BiH mogu zaključiti da je pravi razlog ovakve odluke stanje u BiH rukometu. Rukomet u BiH nalazi se u katastrofalnom stanju. Klupski rukomet je odavno već dotakao dno. Neuređen sistem takmičenja, nacionalni torovi, kojekakvi marifetluci i sve ono što je ovaj najtrofejniji sport u našoj državi dovelo na ovako niske grane, sigurno je neatraktivno, kako za rukometnu publiku u regionu, tako i za investitore SEHA lige.

Treba napomenuti i da je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jedina reprezentacija u regionu koja nije izborila nastup na Evropskom rukometnom prvenstvu koje se naredne godine odigrava u Hrvatskoj, što dodatno daje negativan trend ovom sportu u našoj državi.

U vremenu koje je ispred nas, mnogo toga treba uraditi za rukomet u BiH. Nakon mnogo godina čekanja dobili smo i Rukometni savez BiH. Pored svih problema i prioriteta vezanih za ovaj sport, sigurno je da će čelnici RS BiH morati poraditi na imidžu rukometa u našoj zemlji, kako bi ponovo postao atraktivan i rukometnoj publici u regionu i investitorima SEHA lige, te se tako našao na mapi najkvalitetnije rukometne lige na svijetu.

Za kraj, slučaj Borac je samo službena potvrda godina nerada ljudi koji vode bh rukomet..

Svijet Rukometa