A+ R A-

Prce: Bit ću tu za reprezentaciju dok god osjetim da mogu pomoći

Bila je idealna prilika otići na Euro, a možda i za mene da se u Hrvatskoj oprostim s reprezentativnim igranjem. Ali ja sam tu za reprezentaciju dok god osjetim da mogu pomoći, poručio je Nikola Prce.

Iako je iza nas već određeni vremenski odmak spram odlučujuće kvalifikacijske utakmice reprezentacija Austrije i Bosne i Hercegovine (34:32) u borbi za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. dojmovi se ipak svode na osnovni osjećaj razočarenje koje teško jenjava zbog ispuštene još jedne odlične prilike za plasman na veliko natjecanje.

Poljski “vjetar u leđa”

Reprezentacija je odigrala odličnih 40 minuta utakmice, kako nije odavno, ali to nije bilo dovoljno za pobijediti Austriju u Beču.

– Sigurno da smo se svi mi razočarali. Znali smo da sve ovisi o toj utakmici i imali smo sve u svojim rukama usprkos tome što su nas ovi moji Poljaci, da tako kažem, “masakrirali” u tom prvom poluvremenu. Nisam nikad vidio u životu da se u prva dva napada svira probijanje pivotu kao što se dogodilo s Vladimirom Vranješom. Ipak smo kontrolirali to prvo poluvrijeme iako smo dosta minuta (ukupno 12, op.a.) igrali s igračem manje. Igrali smo stvarno najbolje u zadnje vrijeme, bili dobri fizički, obrambeno i glavom, priča Nikola Prce za Dnevni list.

– Taj pad mali u igri je morao doći, ali to je bilo dovoljno da se oni “odlijepe” uz taj vrlo jaki “vjetar u leđa” poljskog sudačkog para, dodao je.

Pad u najgorem trenutku

Ipak Poljaci su s neujednačenim kriterijem bili posebno bezobrazni u prvom dijelu, u nastavku smo samo sebi bili najveći protivnik.

– Po svim parametrima smo mi trebali pasti već u prvom poluvremenu jer kad te toliko neko krade moraš sve vrijeme biti bolji za 50 posto da bi bio u egalu kao što smo i bili. Umjesto da imamo prednost od 5 golova, završili smo poluvrijeme neriješeno. Taj pad u igri se morao dogoditi, ali se dogodio u najgorem trenutku. Dali smo im tri čiste lopte za tri kontre i tri gola. To nas je “ubilo”. Pad je bio u trenutku kad je bilo egal i odluke više nisu toliko bile na njihovu stranu. Stvarno mislim da je ovo bila jako velika prilika, kaže Prce napominjući i da je svjestan grešaka koje je ekipa napravila kroz 10 minuta vrlo lošeg perioda.

– Naravno da nismo izgubili samo radi sudaca. Znali smo da će domaćini biti favorizirani u gradu gdje je i dom EHF-a, ali nisam znao da se nekome može toliko pomagati koliko su oni Austrijancima u prvom poluvremenu. Na kraju da smo pali u prvom poluvremenu, svi bi rekli: “suci ih pokrali”, ovako u drugom dijelu to nije bilo tako izraženo.

Vjerovali smo kao na Islandu

Ekipa je međutim odigrala prvi dio meča kako odavno nije.

– Mislim da smo odigrali perfektno prvo poluvrijeme, 12 minuta s igračem manje, a nismo primili nijedan pogodak na prazna vrata. Ipak, izgubili smo, i morali smo čestitati Austrijancima.

Na početku kvalifikacija, i u sumrak vlastite karijere (Prce ovoga ljeta puni 37 godina), bilo je pomisli da bi mogao reprezentativnu karijeru okončati na Euru u Hrvatskoj.

– Prije svega ovo je bila odlična šansa da odemo na prvenstvo, svi balkanski timovi su otišli. Stvarno smo vjerovali u to, po tome je bilo slično kao na Islandu. Vjerovali smo da možemo, ali nažalost nismo uspjeli. Bila je idealna prilika, možda i za mene da se u Hrvatskoj oprostim s reprezentativnim igranjem. Ali ja sam tu za reprezentaciju dok god osjetim da mogu pomoći, zaključio je Nikola Prce.

Teško je objasniti tolike poraze

Reprezentacija BiH je ipak dosad imala vrlo lošu sreću s Austrijancima. Jedna je to od ekipa s kojima imaju vrlo loš omjer, četiri poraza i jedan remi u zadnjih pet utakmica.

– Ovo je druga moja utakmica s njima. Teško je objasniti tolike poraze, to je za neku dublju analizu zašto nam možda ne odgovara njihova igra. Ali mislim da ovoga puta nisu nikad bili zreliji za poraz na svom terenu.

Nadam se da će Panić ovako igrati i u klubu

Marko Panić je s 37 golova bio najbolji strijelac BiH u kvalifikacijama i dao je veći doprinos nego ranije. S druge strane, otvorio mu se i prostor…

– Kod izbornika Dragana Markovića su bila tri desna beka, sad je zbog ozljeda malo drukčije. Realno je bilo da igra Panić, a on je to dobro iskoristio, kvalitetno odigrao kvalifikacije i ja se nadam da će tako nastaviti igrati i u klubu (Panić ovoga ljeta prelazi u Azoty, op.a.). Mislim da je veliki dobitak.

Obranu nismo igrali kako znamo

Prce je bio nezadovoljan kako je naš A tim odigrao obrambenu fazu protiv Španjolske, dok smo protiv Austrije primili vrlo netipičnih 34 gola.

– Mislim da obrana nije bila na razini na kojoj mi znamo igrati počevši od Španjolske do Austrije. Događale su se neke čudne stvari… kao da smo tek počeli igrati.

Žalosno je da s toliko talenta samo BiH ne ide na EP

Prce kaže da je “teško procijeniti što treba promijeniti“ za tako mali iskorak koji nedostaje našem timu da bude redoviti sudionik velikih natjecanja.

– Da znamo iskoristili bi to u našu korist, ali stvarno ne znam, govori lijevi bek bh. tima i dodaje:

– Mi smo u tom drugom šeširu po kvaliteti i možemo se boriti s reprezentacijama poput Austrije, Makedonije, Crne Gore s tim da oni nađu taj neki način da odu dalje, a mi još uvijek nekako kaskamo. Mislim da je malo žalosno da BiH kao zemlja iz koje dolazi najviše rukometnih talenata i igrača ne odlazi na velika natjecanja zbog par golova dok svi ostali Balkanci idu. Mislim da je ta analiza za ljude koji trebaju više voditi računa o tome, nego mi igrači.

Ždrijeb kvalifikacija za SP sljedećeg mjeseca

Sljedeća prilika naše reprezentacije za plasman na veliko natjecanje će biti 26. Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj 2019. godine. Put do tamo je teži nego na Euro jer iz skupine izravno na SP ide samo njen pobjednik, dok drugoplasirani igraju baraž, a slabije rangirane reprezentacije, poput naše, obično tamo očekuju jako teški protivnici. Ždrijeb kvalifikacija će biti obavljen u Beču sredinom sljedećeg mjeseca, a startat će krajem listopada ove godine kad se igraju dvije utakmice. U siječnju 2018. su na rasporedu četiri meča, dok se u lipnju sljedeće godine igraju utakmice baraža.

Sad želimo srušiti Wislu

Prce će imati kratak odmor jer se već 12. srpnja mora javiti na okupljanje i pripreme Azotyja (Pulawy) gdje će odigrati svoju četvrtu sezonu. Klub je promijenio i trenera pa je stigao Daniel Waszkiewicz koji je bio pomoćnik Bogdana Wente u Kielceu, kao i pomoćni trener u reprezentaciji Poljske. Azoty je prethodne tri godine uvijek bio treći.

– Cilj je da se ove godine još primaknemo vrhu i napadnemo drugo mjesto. Želimo srušiti Wislu. Mislim da se može, ali da će se morati puno toga poklopiti. Treće mjesto ćemo morati obraniti, a drugo makar moramo napasti, izjavio je Prce kojeg ugovor s Azotyjem veže do ljeta 2018.

Piše: Ersan Bijedić, Dnevni-list.ba