Home / Evropa / In Memoriam: Preminuo član zlatne generacije Metaloplastike, Zlatko Portner

In Memoriam: Preminuo član zlatne generacije Metaloplastike, Zlatko Portner

Nekadašnji rukometaš Metaloplastike i jedan od najbolji igrača zlatne generacije jugoslavenskog rukometa, Zlatko Portner, iznenada je preminuo u 58. godini života.

Prema do sada nepotvrđenim informacijama, otkazalo je srce, a Zlatko je preminuo u Švicarskoj gdje je i živio.

Rukometnu karijeru je započeo u prvoligašu RK Crvenka, te nastavio u šabačkoj Metaloplastici, koja je tada bila jedna od vodećih jugoslavenskih klubova. Portner i Veselin Vujović tvorili su “čarobni dvojac” Metaloplastike.

Nakon Šapca, otišao je u Barcelonu, s kojom je osvojio EHF Ligu prvaka. Karijeru je nastavio u francuskom Venissieuxu. Zadnje godine svoje karijere proveo je u švicarskom Bernu i Zofingenu.

Poslije Zofingena vratio se u Bern u kojem je završio karijeru. Uz onu u s Barcelonom, Portner je osvojio još dva Kupa prvaka s Metaloplastikom (1985. i 1986.). Drugo mjesto u Kupu prvaka osvojio je 1984. s Metaloplastikom, a u finalu izgubili su od praške Dukle te 1990. s Barcelonom, a u finalu je bio bolji SKA iz Minska.

Portner je bio član jugoslavenske reprezentacije koja je na svjetskom prvenstvu 1986. osvojila zlato i na Olimpijadi 1988. osvojila broncu. Nastupio na svjetskom prvenstvu 1990. na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto, izgubivši susret za broncu od Rumunjske.

Porodičnu tradiciju je nastavio sin Nikola koji je danas prvi golman reprezentacije Švajcarske, ali i jedan od najboljih golmana Evrope i već je osvojio jednu titulu šampiona Evrope sa Monpeljeom.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Godine su samo broj, Lazarov “trpa” golove i sa 40. godina!

Makedonski reprezentativac i član Nantesa, Kiril Lazarov i ove sezone igra na vrhunskom nivou iako …

Close