Home / Ostalo / In memoriam: Duško Vrhovac

In memoriam: Duško Vrhovac

Rukometni sport ostao je bez svog vjernog i odanog vojnika. Iz stroja je, neočekivano, u 79. godini istupio Duško Dule Vrhovac.

Čitav svoj život posvetio je rukometu, u koji ga je u ranoj mladosti usmjerio Branko Janković, u to vrijeme nastavnik fizičkog vaspitanja i trener banjalučke Mladosti.

Počeo je da igra u Mladosti, da bi se kasnije opredijelio za sudijski poziv. I već na školskim prvenstvima vidjelo se da je pred njim uspješna karijera. Tako je i bilo. Dijelio je pravdu na krajiškim terenima, na šampionatima BiH i Jugoslavije, da bi stigao i do internacionalne liste.

Sudio je na Svjetkom rukometnom prvenstvu 1983. godine koje je održano u Francuskoj, potom dvije godine kasnije u Njemačkoj i 1988. godine u Portugalu. I kad se nakon izuzetno uspešne karijere (sudio preko 3000 utakmica) oprostio od pištaljke, ostao je u rukometu. Obavljao je brojne funkcije, ali uvijek je bio na usluzi sudijama, pogotovo onim mlađim da ih podrži, pomogne savjetima.

Dule Vrhovac u sudijskom pozivu dostigao je zvjezdane visine, ali Dule Vrhovac je bio i izuzetan čovjek. Miran, tih, povučen. Uvijek spreman da pomogne, da ljudima izađe u susret.

Rukometna duša Dušan Vrhovac, sahranjen je u četvrtak na groblju Štrebe u Čelincu. Otišao je, u nebesko carstvo, dobar čovjek, dobar sudija. I „gore“ neće mirovati, opet će se oko rukometa okupiti staro društvo. Jedni će igrati, a pravdu će dijeliti onaj najbolji – Dušan Vrhovac.

Piše: Željko Tica

Preporučujemo da pročitate..

Burne reakcije iz Republike Srpske: Slobodan Zadro je rukometni diletant!

Izjava predsjednika predsjedništva Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Slobodana Zadre izazvala je burne reakcije u …

Close