Home / Hrvatska 2018 / Gerard i Mahe Francuskoj osigurali krucijalnu pobjedu u utakmici otvaranja

Gerard i Mahe Francuskoj osigurali krucijalnu pobjedu u utakmici otvaranja

Francuska i Norveška često odmjeravaju snage u Zlatnoj ligi, a u posljednjem je susretu u listopadu Francuska upisala pobjedu 32:27. Utakmica u Poreču repriza je finalnog susreta sa Svjetskog prvenstva 2017. u Parizu, kada su Skandinavci ozbiljno prijetili Nikoli Karabatiću i ostatku momčadi, ali nisu uspjeli izaći kao pobjednici. Igrači i jedne i druge momčadi visoko su motivirani, a mladi talenti u njihovim redovima jedva su dočekali istrčati na teren.

Francuzi su upisali svoju prvu pobjedu na EHF EURO 2018. Nakon velike borbe, Les Experts sa terena su izašli sa pobjedom 32:31 (15:17) nad Norvežanima.

Norveška trojka Tonnesen (7), Bjornsen (6) i Myrhol (5) predvodila je Skandinavce u prvom susretu na EHF EURO 2018. Na francuskoj su strani najučinkovitiji bili Kentin Mahe (8), Nikola Karabatić (4) i Michael Guigou (4).

Druga utakmica po rasporedu u Poreču započela je pogotkom Robina Kenta Tonneesena koji je Norvešku nakon 39 sekundi doveo u vodstvo, ali Dika Mem samo šest sekundi kasnije izjednačuje za Les Experte. Situacija se nakon otvaranja smirila, a Sagosen, Valentin Porte i Mem promašili su golove. U novo vodstvo Norvešku dovodi mladi talent Sagosen, a Guigou sa krila donosi izjednačenje Francuzima, nakon čega prelaze i u prvo vodstvo te ostvaruju seriju 2-0. Nikola Karabatić u 10. minuti upisuje svoj prvi pogodak te dovodi svoju momčad u vodstvo 6:4, a Adrien Dipanda povisuje na 7:4. Norvežani su se probudili i u 15. minuti uspjeli izjednačiti rezultat (8:8). U nastavku utakmice igralo se gol za gol, a Norveška je nakon 11:11 povela pogodcima Magnusa Jondala i Christiana O’Sullivana, koji je Skandinavce doveo na 11:13.

Nakon neuspješnih pokušaja Dike Mema i Nikole Karabatića, norveški izbornik Christian Berge traži minutu odmora. Francuze u igru vraća Nicolas Tournat pogotkom u 26. minuti za 12:13, ali Bjarte Myrhol povećava za Norvežane. Kentin Mahe upisuje svoj treći pogodak za 13:14, ali i skrivljuje sedmerac, što kažnjava Kristian Bjornsen. Francuska i Norveška na odmor odlaze sa rezultatom 15:17.

Michael Guigou uveo je Francusku u drugo poluvrijeme pogotkom sa lijevog krila, ali zahvaljujući Goranu Johannessenu Norveška povećava svoje vodstvo (16:18).  Magnus Jondal ostvaruje 2-0 seriju za Skandinavce, ali Adrien Dipanda smanjuje vodstvo na 17:19.

U nastavku utakmice Skandinavci nisu dopustili Francuzima da dođu do izjednačenja ili da pređu u vodstvo, posebno zahvaljujući golovima Bjartea Myrhola, Krisitana Bjornsena i Robina Kenta Tonnesena. Les Experti pokušali su rezultat stići i sa igračem više, odnosno praznim golom, ali Norvežani su svoju prednost samo povećavali (21:24 u 40. minuti). Deset minuta prije kraja Francuska je uspjela doći na jedan gol razlike (26:27), da bi nakon minute odmora uspjela izjednačiti (27:27). Myrhol vraća Norvežane u vodstvo, a Didier Dinart traži time out. Posljednje minute utakmice protekle su u iščekivanju pobjednika. Sa 32:31 na semaforu i 15 sekundi prije kraja, finalni blok napada Eivinda Tangena zaključio je utakmicu i odlučio pobjednika.

‘Jako sam zadovoljan. Imali smo duge i teške pripreme za ovu utakmicu’, izjavio je Kentin Mahe nakon utakmice. ‘Dobro je što smo se suočili s jakom ekipom na samom startu natjecanja. Sada smo ponosni i zadovoljni i nastavljamo natjecanje s novom dozom pouzdanjem.’

‘Vrlo sam tužan što smo izgubili, posebno jer smo kontrolirali utakmicu 50 minuta, a onda je Francuska sve uzela pod svoje. Izgubili smo zbog vlastitih grešaka, i zato moramo trenirati više’, izjavio je norveški izbornik Christian Berge. ‘Čekaju nas dvije teške utakmice, moramo se sutra probuditi i boriti, budući da još uvijek planiramo dugo ostati u Hrvatskoj.’

Piše: Zrinka Trusić

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

VELIKA PROMJENA Evo kako će izgledati sljedeći rukometni Euro

Sljedeće Europsko rukometno prvenstvo igrat će se 2020. godine u tri države, prvi put u …

Close