uto. mar 31st, 2020

Svijet Rukometa

Rukomet sa dušom!

Edin Klis: Sretan sam što dobijam pohvale, to pokazuje da moj trud nije uzaludan

4 min read

Edin Klis jedan je od najboljih mladih rukometaša u Bosni i Hercegovini. Svoje prve rukometne korake naučio je u školi rukometa RK Krivaja iz Zavidovića. Radom, trudom i svojim nespornim talentom postao je i kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine selekcija 2000. godište.

Edin iako ima samo 18 godina osvajač je brojnih medalja i priznanja. Protekle godine proglašen je za mladu sportsku nadu Općine Zavidovići i Zenićko-Dobojskog kantona.

U razgovoru za portal Svijet Rukometa govori o svojim rukometnim počecima, dosadašnjoj karijeri, planovima za budućnost..

Kad ste počeli trenirati rukomet i zašto ste odabrali ovaj sport?

– Rukomet sam poceo trenirati sa svojih 5 godina i ovaj sport sam odabrao zato što sam gajio veliku ljubav prema sportu i lopti. Roditelji su me upisali u rukomet, jer je RK Krivaja najbolji klub za mlade sportaše u Zavidovićima.

Koji su vaši lični uspjesi i uspjesi vaše ekipe u rukometu, koje bih istakli?

– Uspjesi moje ekipe u mladjim kategorijama su mnogobrojni. Osvojili smo tri puta treće mjesto na drzavnom prvenstvu BiH za igrače 2000 godište. Pored toga sa ekipom Krivaje sam osvajao i medalje na Međunarodnim turnirima u Zenici, Šibeniku, Ljubuškom…, a također i sa reprezentacijom u Grčkoj i turniru Rukomet u Srcu. Što se tiče ličnih uspjeha osvojio sam nagradu za najboljeg igrača na turniru u Zenici, te za najboljeg strijelca slijedece godina na istom turniru. Proglašavan za MVP-a na turniru u Goraždu. Najbolji igrač na turniru Zavidovici-Maglaj-Žepče Rukomet u Srcu. Pored navedenih uspjeha mogu se pohvaliti da sam proglašen za mladu sportsku nadu općine Zavidovići i za mladu sportsku nadu ZE-DO kantona.

Veoma brzo ste prekomandovani u seniorski tim Rk Krivaja i sa još nekoliko igrača ste nosioc igre. Šta to predstavlja za vas?

– Pa zasigurno da imam veliki zadatak pred sobom, jer je moja Krivaja jedan od najvećih klubova u BiH. Historija Krivaje je zaista bogata i u pred mene i moje mlade kolege stavlja obavezu da budemo što bolji, te na taj način nastavimo tradiciju. Veoma mlad sam zaigrao za seniorsku ekipu Krivaje i to mi je dalo još veći podsticaj za bolje treniranje. Iz svake utakmice izlazim sa više iskustva, više elana i trudim se da popravljam sve segmente moje igre.

Koga biste izdvojili da je u dosadašnjoj karijeri najzaslužniji za vaš razvoj, te od koga vam stiže najveća podrška u svemu što radite?

– Što se tiče moje tehničke i fizičke spreme najzaslužniji je moj trener Haris Galijašević s kojim sam od samog početka moje karijere i on me je naučio šta je rad, red i disciplina. Također još nekoliko trenera je svojom radom i savjetima pomoglo mi u dosadašnjoj karijeri, a to su treneri Zlatan Tursić, Goran Tešanović, Jasmin Mrkonja, Ajdin Selimbegović i ovom prilikom im se zahvaljujem na svemu.

Što se tiče podrške u svemu što radim naravno ona dolazi od mojih roditelja, kojima sam beskrajno zahvalan. Moj otac Ismet je bivši fudbaler NK Krivaja i mogu da kažem da je sport u  mojoj porodici tema broj jedan. Posebno mi je drago što i moj mlađi brat Ajdin trenira rukomet i nadam se da će biti uspješan u budućnosti.

 Standardni ste član i kapiten rukometne reprezentacije BiH 2000 godište. Kakav je osjećaj biti kapiten jedne veoma talentirane reprezentacije i kakav odnos imate sa selektorom Nebojšom Golićem?

– Pa veoma sam sretan što mogu braniti boje svoje domovine i stajati rame uz rame sa najboljim igračima sa ovih prostora. Drago mi je sto sam izabran za kapitena i nadam se da će naša mala družina nizati velike uspjehe. Sa selektorom imam veoma dobar odnos i mislim da ćemo sa njim ostvariti mnogo uspjeha.

U rukometnim krugovima se često spominje vaše ime kao jednog od najtalentiranijih mladih igrača BiH, te mnogi domaći i evropski klubovi prate vaše igre. Dobili smo informaciju da je za vaš angažman zainteresovan veliki Telekom Veszprem iz Mađarske i da ste već bili u Veszpremu. Recite nam nešto više o tome?

– Sretan sam što dobijam pohvale kao jednog od najtalentovanijih igraca u BiH, jer mi to pokazuje da moj rad nije uzalud. Treniram svakodnevno i iza svih mojih uspjeha se nalazi mnogo znoja, suza i odricanja. Da, bio sam u Veszpremu i u kontaktu sam sa ljudima iz tog velikog kluba i vidjet ćemo šta će od svega toga biti.  Odlazak i boravak u tako velikom klub je jedno veliko iskustvo za mene, ali ja sam u ovom trenutku čvrsto na zemlji i glavni cilj mi je da sa mojom Krivajom napravim što bolje rezultate.

Počeli ste sa pripremama za drugi dio sezone, šta očekujete i da li se Krivaja vraća u Premijer ligu?

– Da, počeli smo pripreme i zasada one teku u dobrom pravcu. Treneri Damir Memić i Enes Avdić kao i svi moji suigrači dobro radimo i spremamo se za drugi dio sezone. Ocekujem  dobre utakmice, veliku borbu i mnogo pobjeda. Već prvo kolo početkom marta mjeseca imamo glavnu utakmicu protiv RK Gračanica, te obećajem svim našim navijačima da ćemo se svim snagama boriti za ulazak u Premijer ligu. Želio bih pozvati i navijače da nam daju podršku, jer za mene i moje prijatelje  je ovo prva seniorska sezona i podrška nam je veoma potrebna.

 Za kraj koji su vaši planovi za budućnosti?

– Kao i svaki mladi igrači maštam da jednog dana zaigram za neki veliki evropski klub i postanem A reprezentativac BiH. Znam da je preda mnom mnogo posla i odricanja, ali ću se truditi da stasam u jednog kvalitetnog igrača.

Svijet Rukometa

Close