Home / Ger&Den 2019 / Da li ubrzani tempo uništava rukomet? Hoće li IHF morati razmisliti o promjenama?

Da li ubrzani tempo uništava rukomet? Hoće li IHF morati razmisliti o promjenama?

Posljednjih nekoliko godina večina rukometnih stručnjaka složna je kada je u pitanju tempo odigravanja susreta na Svjetskim ali i Evropskim rukometnim prvenstvima.

Velika takmičenja imamo svake godine, jedne godine Evropsko druge godine Svjetsko rukometno prvenstvo i svake godine isti tempo. Svjetsko prvenstvo u Kataru prije četiri godine, trajalo je 16 dana dok je ono od prije dvije godine u Francuskoj trajalo 19 dana.

Ove godine na programu je 66 utakmica koje će biti odigrane u samo 17 dana. Najgore je u grupnoj fazi kada će ekipe pojedine susrete odigravati samo 22 sata nakon završetka prethodnog. Sve to ne samo da utiće na kvalitet rukometa koji gledamo nego i na zdravlje igrača, koji trpe strašan tempo.

Istina, radi se o vrhunskim sportašima, koji prolaze vrhunske pripreme i zdravstvene provjere pred ovakve mečeve, ali činjenica je da Međunarodna i Evropska rukometna federacija, možda moraju razmisliti o promjenama.

Prošlo Svjetsko prvenstvo o ovoj temi progovorio je i Nikola Karabatić koji je u jednoj od izjava istakao da ovako brz tempo odigravanja utakmica utiče i na zdravlje igrača.

Gledajući večerašnju utakmicu između Njemačke i Brazila u kojoj su Njemci slavili visoku pobjedu rezultatom 34:21, vidjeli smo jedno sasvim drugačije izdanje reprezentacije Brazila, za razliku od onog sinoć kada su dobro namućili selekciju Francuske.

Veliki broj tehničkih grešaka, slaba realizacija i jako slaba efikasnost u napadu koštala je selekciju Brazila visokog poraza. Za razliku od Brazila, selekcija Njemačke svoj prvi susret odigrala je u četvrtak sa početkom od 15:30h i imali su nešto više od 48 sati do večerašnjeg susreta. Dva jaka protivnika u samo 22 sata i dva različita izdanja jako dobre selekcije Brazila. Jedno jako dobro, drugi veoma blijedo.

Dakle, razlog ovakvog pada u igri kod selekcije Brazila je vjerovatno vezan za umor.

Uz sve to stiče se dojam da je širina klupe i kvalitet zamjena od presudnog značaja za uspjeh na velikim takmičenjima.

Dvije jake utakmice, različiti periodi odmora i pripreme. Hoće li u budućnosti doći do promjena ostaje da se vidi, ali sigurno je da ima prostora za korekcije.

Svijet Rukometa

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Kauboji u infarktnoj završnici srušili prvaka Europe i osvojili prvo mjesto u skupini

Hrvatska rukometna reprezentacija u sjajnoj je utakmici srušila prvaka Europe i osvojila prvo mjesto u …

Close