Home / Ger&Den 2019 / Da li ubrzani tempo uništava rukomet? Hoće li IHF morati razmisliti o promjenama?

Da li ubrzani tempo uništava rukomet? Hoće li IHF morati razmisliti o promjenama?

Posljednjih nekoliko godina večina rukometnih stručnjaka složna je kada je u pitanju tempo odigravanja susreta na Svjetskim ali i Evropskim rukometnim prvenstvima.

Velika takmičenja imamo svake godine, jedne godine Evropsko druge godine Svjetsko rukometno prvenstvo i svake godine isti tempo. Svjetsko prvenstvo u Kataru prije četiri godine, trajalo je 16 dana dok je ono od prije dvije godine u Francuskoj trajalo 19 dana.

Ove godine na programu je 66 utakmica koje će biti odigrane u samo 17 dana. Najgore je u grupnoj fazi kada će ekipe pojedine susrete odigravati samo 22 sata nakon završetka prethodnog. Sve to ne samo da utiće na kvalitet rukometa koji gledamo nego i na zdravlje igrača, koji trpe strašan tempo.

Istina, radi se o vrhunskim sportašima, koji prolaze vrhunske pripreme i zdravstvene provjere pred ovakve mečeve, ali činjenica je da Međunarodna i Evropska rukometna federacija, možda moraju razmisliti o promjenama.

Prošlo Svjetsko prvenstvo o ovoj temi progovorio je i Nikola Karabatić koji je u jednoj od izjava istakao da ovako brz tempo odigravanja utakmica utiče i na zdravlje igrača.

Gledajući večerašnju utakmicu između Njemačke i Brazila u kojoj su Njemci slavili visoku pobjedu rezultatom 34:21, vidjeli smo jedno sasvim drugačije izdanje reprezentacije Brazila, za razliku od onog sinoć kada su dobro namućili selekciju Francuske.

Veliki broj tehničkih grešaka, slaba realizacija i jako slaba efikasnost u napadu koštala je selekciju Brazila visokog poraza. Za razliku od Brazila, selekcija Njemačke svoj prvi susret odigrala je u četvrtak sa početkom od 15:30h i imali su nešto više od 48 sati do večerašnjeg susreta. Dva jaka protivnika u samo 22 sata i dva različita izdanja jako dobre selekcije Brazila. Jedno jako dobro, drugi veoma blijedo.

Dakle, razlog ovakvog pada u igri kod selekcije Brazila je vjerovatno vezan za umor.

Uz sve to stiče se dojam da je širina klupe i kvalitet zamjena od presudnog značaja za uspjeh na velikim takmičenjima.

Dvije jake utakmice, različiti periodi odmora i pripreme. Hoće li u budućnosti doći do promjena ostaje da se vidi, ali sigurno je da ima prostora za korekcije.

Svijet Rukometa

Preporučujemo da pročitate..

Karabatić sa zvukom sirene za bronzu Francuske

Selekcija Francuske osvajač je bronzane medalje na ovogodišnjem Svjetskom rukometnom prvenstvu, nakon što su u …

Close