Najnovije
Home / Hrvatska 2018 / Brončani sa Svjetskog prvenstva traže novu priliku za uspjeh

Brončani sa Svjetskog prvenstva traže novu priliku za uspjeh

Slovenija se sa IHF Svjetskog prvenstva u Parizu prošlog siječnja vratila ovjenčana broncom i zbog toga će biti jedna od reprezentacija koje će se pratiti u Hrvatskoj.

Sama lokacija natjecanja trebala bi im dati dodatni motiv, budući da se tisuće njihovih navijača očekuje u Zagrebu. Kada je Hrvatska prvi put bila domaćin EHF EURO prije 18 godina, Slovenija je završila na petom mjestu, osiguravši i nastup na Olimpijskim igrama.

Četiri godine kasnije, uzeli su srebro u Ljubljani te zauzeli šesto mjesto na EHF EURO 2012 u Srbiji, što dokazuje koliko im vrijedi podrška navijača.

Popis igrača

Izbornik Veselin Vujović ima tri velike brige. Pred samo natjecanje ozlijedio se stup obrane, Matej Gaber te neće nastupiti u Hrvatskoj. Desni vanjski Jure Dolenec i lijevi vanjski Nik Henigman također su ozlijeđeni i najvjerojatnije neće igrati u susretima u skupini.

Sve to mijenja sustav slovenske obrane i napada. Celjov Žiga Mlakar bit će prvi izbor na desnoj strani, zajedno sa Vidom Kavtičnikom. Na lijevoj strani Vujović ima četiri opcije. Visoki Borut Mačkovšek i Saša Barišič-Jaman, zajedno sa Gregorom Potočnikom, mogu igrati važne uloge u obrani, uz podršku Jana Grebenca, koji je više orijentiran na napad. Kružnog igrača Igora Žabiča čeka prvi nastup, kao i Niku Medveda, koji igra na poziciji lijevog krila.

Vujović ima ukupno 22 igrača koja se pripremaju za EHF EURO, ali veliki broj njih igrao je i u postavi koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu, uključujući i sva tri vratara (Matevž Skok, Urh Kastelic i Urban Lesjak).

Napad

Sa dva vrlo vješta razigravača, Markom Bezjakom i Mihom Zarabecom, Slovenija može igrati vrlo brzi rukomet. Vujović je sklon čestim promjenama postave tijekom igre, te daje prednost napadačima koji povlače s velikih udaljenosti, no kada je u nevolji, stvar prepusti svojim najbržim igračima.

Kako bi borba za mjesto u postavi bila zanimljivija, Patrik Leban, koji je odličan u igri jedan na jedan, donosi čvrstinu u sredini.

Godinama je Slovenija tražila igrače koji mogu upisati pogodak sa devet metara. Možda za to nemaju igrače svjetske klase, ali kao momčad mogu biti opasni sa svih pozicija. Desna krila (Gal Marguč i Blaž Janc) čine se snažnija u napadu nego lijeva (Darko Cingesar i Niko Medved), ali sva četvorica vrhunski reagiraju u kontranapadima.

Obrana

Prije dvije godine, Slovenija otišla je iz Poljske sa samo jednim bodom iz tri susreta, ali Švedska, Španjolska i Njemačka upisale su samo 24 pogotka u prosjeku. Slovenska 6-0 obrana, ako bude dovoljno agresivna, može prouzročiti mnogo problema.

Iako je Vujović kao igrač bio napadač svjetske klase, vrlo često priča samo o obrani. Čak i bez Gabera, Slovenija se čini jako visoka, ali čini se da će nedostatak iskustva obrambenih igrača nadomještati krilni igrači Cingesar i Medved.

Slovenija je imala mnogo promjena kada se radi o čuvarima vrata. Ipak, Skok i Lesjak imaju dovoljno iskustva u najboljim klubovima, a Kastelic je jedan od najvećih europskih talenata. Momčad se lako prilagođava napadačkom stilu.

Izbornik

Veselin Vujović reprezentaciju je preuzeo 2015. Rezultati kojima je osvojio Sloveniju bio je plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara u Riju 2016. i osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu 2017. u Francuskoj.

Olimpijske igre 2020. u Tokiju novi su cilj za Sloveniju i izbornika Vujovića, ali trenutno je sva pažnja usmjerena na EHF EURO u susjedstvu.

To će biti poseban izazov za njega, i još će se jednom susresti s Makedonijom, koju je također vodio, kao i s Crnom Gorom u skupini.Vujović bi mogao postati prvi slovenski izbornik koji je pobjedio Njemačku u službenim utakmicama.

Šanse

Rano ispadanje Slovenija sa EHF EURO bilo bi veliko razočarenje, a nitko i ne pomišlja na to. Slovenija je favorit barem za prolazak u završnicu.

Ako u Zagrebu ostanu s bodovima, mogu biti jako opasan protivnik. Njihova svjetska bronca nikako im nije teret, već motivacija, baš kao i podrška navijača koji vrlo lako mogu doći u Hrvatsku.

Temelji za nove uspjehe na EHF EURO morat će se postaviti već kroz susrete u skupini, kada snage odmjeravaju sa Makedonijom, Crnom Gorom i Njemačkom.

Popis 22 igrača koji će nastupiti na EHF EURO 2018:

Vratari: Matevž Skok, Urh Kastelic (oboje PPD Zagreb), Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško)

Lijeva krila: Darko Cingesar (Aix-en-Provence), Niko Medved (Gorenje Velenje)

Lijevi vanjski: Borut Mačkovšek (Celje Pivovarna Laško), Saša Barišič-Jaman (Nexe Našice), Gregor Potočnik, Jan Grebenc (both Gorenje Velenje), Nik Henigman (RIKO Ribnica)

Srednji vanjski: Marko Bezjak (SC Magdeburg), Miha Zarabec (THW Kiel), Patrik Leban (Nexe Našice)

Desni vanjski: Jure Dolenec (Barcelona), Vid Kavtičnik (Montpellier), Žiga Mlakar (Celje Pivovarna Laško), Nejc Cehte (Gorenje Velenje)

Desna krila: Gašper Marguč (Veszprem), Blaž Janc (Kielce)

Kružni igrači: Matic Suholežnik (Celje Pivovarna Laško), Blaž Blagotinšek (Veszprem), Igor Žabič (Wisla Plock)

Piše: Uros Volk / jh / ts

Preporučujemo da pročitate..

VELIKA PROMJENA Evo kako će izgledati sljedeći rukometni Euro

Sljedeće Europsko rukometno prvenstvo igrat će se 2020. godine u tri države, prvi put u …

Close