Home / BiH Rukomet / Reprezentacija / Bilal Šuman: Bez okupljanja deset mjeseci će biti jako nezgodno

Bilal Šuman: Bez okupljanja deset mjeseci će biti jako nezgodno

Dvoranski sportovi u svijetu, pa tako i rukomet, su zbog pandemije korona virusa pretrpjeli puno štete.

Sportovi u zatvorenom su dodatno pogođeni radi većeg faktora rizika, pa bi se tako rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovno mogla okupiti tek krajem listopada.

Njihove utakmice predbaraža i baraža za Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. godine su prvo pomjerane, da bi potom Europska rukometna federacija (EHF) prosto donijela odluku o tome da se kvalifikacije neće ni igrati te na SP poslala selekcije prema plasmanu na posljednjem EP-u. Tako smo sad u fazi iščekivanja ždrijeba kvalifikacija za 15. po redu Europsko prvenstvo 2022. godine, koje će se igrati u Mađarskoj i Slovačkoj. Ove kvalifikacije bi trebale startati početkom studenog tekuće godine.

– Zasad nemamo informacija o ždrijebu. Nezgodno je jer ćemo biti 10 mjeseci bez okupljanja i treba sačekati pa vidjeti kako će sve to izgledati. Ne znam hoće li biti mogućnosti da se možda nekako okupimo na ljeto, prije priprema klubova da skupimo igrače na bar nekoliko treninga. To ne bi bilo loše, ali moramo čekati i odluke vlasti što se može i ne može. Tu smo ograničeni i ne možemo praviti nikakve planove, nego čekati odluke koje donose za dvoranske sportove, govori izbornik reprezentacije BiH Bilal Šuman.

– Prvenstveno se nadam da će lige krenuti normalno početkom rujna u svim zemljama i da neće biti novih problema.

Reprezentacija je poslije Eura svakako bila u poziciji da možda prođe kroz određene promjene jer se sastoji od velikog broja rukometaša s 30+ godina. U ovakvoj situaciji se to pitanje dodatno nameće.

– Ima tu igrača koji su u A timu dugo godina i koji možda razmišljaju u drugom pravcu, ali sad je teško bilo što prognozirati. Imam i novih u planu, ali sačekat ćemo prvo da se stanje normalizira, govori Šuman.

Velika većina liga je sad prekinuta, igrači su u treningu, ali u principu svi očekuju hoće li biti u mogućnosti normalno započeti sljedeću sezonu.

– Žao mi je što nismo dobili šansu za SP, a sad je i predug period da se nismo nijednom okupili. Osim toga igrači nisu mogli raditi rukometni trening, tako da je upitno kako će sve to izgledati. Teško je napraviti projekciju bilo čega. Ja znam da igrači rade na sebi kroz trčanje i teretanu, ali tri mjeseca bez rukometnog treninga je već jako dug period, zaključio je Bilal Šuman.

Klubovima treba odluka Saveza što prije

Stanje u bh. rukometu je na svim poljima loše, posebno s domaćim natjecanjima gdje i dalje nema odluke što sa Premijer ligom.

– Pratim preko medija što se događa i hoće li biti nastavka, poništenja…  Prijelazni rok starta 1. lipnja. Kako će klubovi sklapati ekipe i praviti računicu ako ne znaju u kojem će rangu igrati, zapitao se Šuman.

– Mislim da se moraju donijeti zaključci što prije, svi savezi su donijeli te odluke. Mora se i kod nas to desiti. U interesu svih je da znaju gdje su i što su.

Dani po principu copy/paste

U periodu pandemije Šuman kaže da mu dani prolaz uglavnom u sličnom ritmu.

– Svaki dan je isti, po principu copy/paste. Mjere su ipak malo popustile, pa je bar malo drukčije za razliku od samog početka, kaže Šuman koji je ipak u ovom periodu završio knjigu pod nazivom “Video analiza, komunikacija i planiranje u suvremenom rukometu”.

– Knjiga je spremna i čeka tisak, a potom promociju. Radi se o stručnoj literaturi, odnosno predmetu koji će biti obvezujući u trenerskoj školi koju će voditi RSBiH. Biće izdana na četiri jezika.

Upravo firma s Islanda, Sideline sport, čiji je direktor, se bavi video analizama ekipa.

– Imamo 14 liga u Europi gdje radimo analize čitavih ekipa, odnosno oko 500 klubova koji su naši klijenti. To je preko 3.000 utakmica godišnje. Struka ima mogućnost uvida na niz stvari, individualne i kolektivne segmente, na osnovu kojih treneri rade taktiku. Imaju potpuni uvid u sve i olakšan im je posao skautiranja protivnike, pojasnio je izbornik BiH.

Piše: Ersad Bijedić | Dnevni.ba

Preporučujemo da pročitate..

Ženska rukometna reprezentacija BiH porazom otvorila nastup u predkvalifikacijama

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon dvanaest godina  prvi put je odigrala svoj zvanični …

Close