Home / BiH Rukomet / Reprezentacija / Benjamin Burić: “Čast je igrati u najjačoj ligi na svijetu, ali ko zna gdje će me putevi još odvesti“

Benjamin Burić: “Čast je igrati u najjačoj ligi na svijetu, ali ko zna gdje će me putevi još odvesti“

Još nekoliko dana golman rukometne reprezentacije BiH Benjamin Burić odmara u rodnom Maglaju, a sredinom jula očekuje ga početak priprema u novoj sportskoj sredini. Prošle godine je, podsjećamo, potpisao trogodišnji ugovor sa ekipom koja je ove godine prvak Njemačke te najbolja evropska ekipa  2014.godine – SG Flensburg Handewitt.

Godine provedene u Wetzlaru bile su za mene novo iskustvo i znam to cijeniti. Igrao sam protiv najboljih igrača na svijetu i u najjačoj svjetskoj ligi. Dobio sam mnogo i na sportskom planu, bio sam najbolji golman Lige, učestvovao na final fouru KUP-a, a pobijedili smo i jednu od tri najbolje ekipe u Njemakoj“, rekao nam je Benjamin. Zahvaljujući rezultatima učestvovao je i u all staru njemačke Bundeslige kada se najbolji igrači lige sastaju sa reprezentacijom Njemačke. „Bio sam treći golman iza Mikael Apelgrena i Matijasa Andersona, a velika je čest igrati sa tako velikim imenima u punoj Areni. Jeste da je to revijalna utakmica, ali kada te izaberu igrači, treneri i navijači to znači da si ipak nešto postigao u Njemačkoj“.

Vrhunskih klubova ima i u Francuskoj i Njemačkoj

Stepenicu, po stepenicu Burić gradi svoju karijeru – Maglaj, Izviđač, Borac, Gorenje, Wetzlar a sada i SG Flensburg Handewitt. „Sa Flensburgom sam potpisao ugovor prije godinu dana. Tražio sam klub u kojem ću moći dalje napredovati. Među ‘mlađim’ sam golmanima u Ligi i u prilici sam da se borim da budem golman ‘broj 1’ u ekipi.  Očekuje me mnogi veći pritisak nego u Wetzlaru, jer teže je odbraniti titulu nego je osvojiti. Spreman sam za veliki izazov i jedna čekm početak prvenstva“, priča Burić i nastavlja.“Kako me zdravlje bude služilo, tako ću i da branim, imam veliki motiv i želju za igranjem rukometa. Flensburg jeste vrhunski klub, derbi sa Kielom je najpoznati derbi u svijetu rukometa. Ali, imam ja još ciljeva u karijeri. Vrhunskih klubova ima i u Francuskoj i Njemačkoj. Sada sam tri godine u Flensburgu, a za dalje ćemo vidjeti“.

 Nakon slučaja „Nuić“ još gorak okus u ustima

Nakon slučaja ‘Nuić’, Burić je bio ogorčen, što se vidjeli i iz brojnih napisa u medijima. „I dalje je ostao gorak ukus u ustima“, rekao nam je Banjamin i dodao. „Još mi je više krivo kada sam vidio rezultat Švicarske i Norveške. Sada su pred nama nove kvalifikacije i poprilično sam optimističan. Kakvi problemi prate reprezentaciju to je nešto drugo, što uopšte ne spada u segment igračkog kadra. Optimista sam što se tiče mojih saigrača, a za sve ostalo sam veliki pesimista“, rekao nam je tokom razgovora.

 I dalje saradnja sa trenerom Mujačićem

Već četvrtu godinu Burić sarađuje sa Mujičić Adijem, trenerom iz Žepča. Ta saradnja odrazila se i na njegovu formu. „Adi prati svjetske trendove, puno razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja, imamo izvrsnu saradnju a postali smo i dobri prijatelji. I ostali vide napredak otkako treniram sa Adijem“, ispričao nam je Benjamin.

Izvor: N.Br./maglaj.net

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Bilal Šuman: Bio je dogovor da Fince pobijedimo sa 12 golova razlike

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u tuzlanskom Mejdanu savladala ekipu Finske u okviru …

Close