Home / Ostalo / Arslanagić: Čast je nominacija za “Ključ grada”

Arslanagić: Čast je nominacija za “Ključ grada”

Legendarni rukometni golman banjalučkog Borca i velike Jugoslavije Abas Arslanagić jedan je od kandidata za dobitnika nagrade “Ključ grada” sa poveljom počasnog građanina Banjaluke.

Rukometni klub Borac m:tel i odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević inicirali su prijedlog da Abas Arslanagić ponese titulu počasnog građanina Banjaluke, potvrdio je za MONDO direktor “Velikana iz Gospodske” Vladimir Branković.

“Čovjek koji je s crveno-plavima pokorio Evropu, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama to svakako zaslužuje. Osim toga, Arslanagić je cijeli život promovisao Banjaluku u najboljem mogućem svjetlu i nikad nije dobio sličnu nagradu. Ne samo što je sve to postigao u rukometnoj karijeri, već i zato jer je istinska ljudska veličina”, rekao je Branković.

Iako je rođen u Derventi, Arslanagić je najviše dao gradu na Vrbasu i banjalučkom klubu, s kojim je osvojio i evropsku krunu 1976. godine. Za Borac je odigrao 232 zvanične utakmice, na kojima je postigao i 18 golova i to kao golman.

U dresu Jugoslavije osvojio je zlato na Olimpijadi u Minhenu 1972, dvije bronze na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine. Imao je i dva nastupa za selekciju Svijeta. Arslanagić je uveo novine u načinu kako se brane sedmerci i šutevi s krila.

Prvi je počeo izlaziti s linije pri branjenju tih udaraca s krila i penala kako bi smanjio ugao. Njegovom metodom i danas se koriste praktično svi svjetski golmani.

Arslanagić je istakao našem portalu da je počastvovan i da je to veliko priznanje za njega kao čovjeka koji je gotovo cijeli svoj životni vijek proveo u Banjaluci.

“Ono najljepše u životu sam doživio u gradu na Vrbasu, kojem sam i puno dao. To je moj grad, osjećam se Banjalučaninom i Dervenćaninom. Ta nominacija je priznanje za sve što sam postigao u sportu, Borac je moj klub i Banjaluka je moj grad”, izjavio je Arslanagić.

Prema njegovim riječima, sama nominacija je velika čast, ali je mišljenja da ne treba prejudicirati da će i biti nagrađen.

“Ne znam ko je osim mene nominovan za ‘ključ grada’, ali sportistima se rjeđe dodjeljuju nagrade i gdje treba i gdje ne treba. U svakom slučaju, hvala mom klubu, Marinku Umičeviću i ostalim klubovima koji su podržali moju nominaciju”, dodao je legendarni Ako.

Osim Arslanagića, kandidati za nagradu “Ključ grada” sa poveljom počasnog građanina su Ranko Škrbić, nekadašnji ministar zdravlja i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Kralj Petar Prvi Karađorđević Oslobodilac, povodom stogodišnjice oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, režiser Denis Bojić, doktorka Tamara Kovačević Preradović, generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić, direktor Tropik d.o.o. Bojan Risović i književnik Kolja Mićević.

Prošle godine, “Ključ grada” dobila je tadašnja premijerka, a sadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Izvor: Mondo.ba

Comments

comments

Preporučujemo da pročitate..

Arijana Vojić delegirana na Final Four EHF Lige prvaka

Ovogodišnje izdanje rukometne Lige prvaka za rukometašice ušlo je u samu završnicu. Final Four ovog …

Close